Росіяни випустили турецький балкер з окупованого Маріупольського порту / Фото

17:20 23.06.2022

Суховантаж Azov Concord (прапор — Мальта) з вантажем зерна вийшов з морського порту в окупованому російськими військами Маріуполі. 

Як повідомила прес-служба Міністерства національної оборони Туреччини, така домовленість була досягнута під час візиту турецької делегації до Москви у середу, 22 червня, пише видання Порти України.

Після переговорів турецькому суховантажу Azov Concord дозволили вийти з порту Маріуполь. Він став першим іноземним судном, яке вийшло з українських портів”, — вказано у повідомленні.

На турецько-російських перемовинах обговорювалися вирішення продовольчої кризи, евакуація комерційних суден, навантажених зерном, які чекають в українських портах, а також безпечне перевезення літаків, що належать турецьким Збройним силам, з аеропорту Бориспіль до Туреччини.

Зустріч, проведена в Москві військовими делегаціями на чолі з турецькими та російськими генералами, призначеними в рамках дипломатії «червоної лінії», була конструктивною та позитивною. На зустрічі, на якій ішлося про евакуацію вантажних зернових торгових суден з українських портів, було досягнуто домовленості щодо проведення переговорів між Туреччиною, Росією, Україною та ООН щодо вирішення проблеми. Очікується, що найближчими тижнями після зустрічей з Україною та стороною ООН відбудеться зустріч квартету в Туреччині”, — поінформували в міністерстві.

За даними сервісу Marine Traffic, суховантаж Azov Concord вийшов з Маріупольського порту у середу, 22 червня, і прямує до порту Новоросійськ в РФ. Станом на ранок четверга він перебуває біля виходу з Азовського моря в очікуванні проходу через Керченську протоку.

Балкер Azov Concord. Фото: marinetraffic.com

Суховантаж Azov Concord дедвейтом 6,5 тис. тонн належить компанії Albros Shipping & Trading (Стамбул, Туреччина). З початку збройної агресії Росії проти України у лютому він лишався заблокований у Маріупольському порту.

На сьогодні в порту заблоковані ще п’ять торгових суден — Smarta (прапор — Ліберія), Blue Star-1 (прапор — Панама), Azburg (прапор — Домінікана), Lady Augusta (прапор — Ямайка) та Tzarevna (прапор — Мальта).

На початку травня Міністерство інфраструктури видало наказ про закриття морських портів Бердянськ, Маріуполь, Скадовськ та Херсон, які розташовано на окупованих Росією територіях Запорізької, Донецької та Херсонської областей, до відновлення над ними контролю.
 

Ще на цю тему