Російські загарбники вивозять крадене українське зерно до Сирії, Лівану, Єгипту і Туреччини через Крим — Боднар

13:20 23.06.2022

Російські загарбники вивозять зерно з окупованих регіонів України до Сирії, Лівану, Єгипту і Туреччини, використовуючи кримські порти для завантаження в російські та сирійські судна. 

Про це заявив Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Василь Боднар, повідомляє видання Порти України.

«За нашою інформацією, вивезено вже понад 500 тис. тонн зерна. Це вивозиться фактично з використанням російських і сирійських суден. Їх десь до десятка використовується. Ми маємо інформацію, що це зерно виходить на міжнародні ринки. Йде до Сирії, Лівану, Єгипту і також заходить на територію Туреччини — деяких портів», — розповів Боднар.

Він зазначив, що Росія краде з окупованих територій Херсонської та Запорізької областей зерно, яке було на зберіганні у приватній і комунальній власності.

«Вивозять його через територію окупованого Криму — через два порти. І нам зараз це відомо, ми звертаємося до відповідних органів іноземних держав із тим, щоб вони відповідним чином реагували. Звичайно, ми ведемо мову про те, що це зерно вкрадене», — додав посол.

За його словами, компанії-перевізники пов’язані з російськими військовими. Власники компаній, які оперують суднами, в основному, зареєстровані на Кубані. Але є й ті, які залучені з території Петербургу, Москви і деяких інших міст, повідомив Боднар.

«Я зараз компанії не можу назвати, цим займаються правоохоронні органи. Але це точно компанії, афілійовані з військовослужбовцями збройних сил РФ, які окуповують територію України і також взаємодіють зі спеціальними службами, щоб прикривати свої незаконні операції”, — наголосив дипломат.

Посольство взаємодіє з правоохоронними органами, інформація збирається і виписується у правові документи. Боднар зазначив, що Україна передала запит на правову допомогу турецькій стороні.

Насамперед, ведемо діалог з МЗС і Міністерством торгівлі. Ми вже направили близько 12-14 нот з інформацією про кожен захід тих кораблів, які ми фіксуємо”, — додав посол.

Боднар поінформував, що Посольство України у Туреччині звернулося з пропозицією оголосити осіб, причетних до перевезення краденого зерна у міжнародний розшук через Інтерпол, оскільки відомі прізвища причетних, назви компаній і капітанів суден. Насамперед, за його словами, головне — встановити юридичний факт крадіжки. І довести до певного юридичного рішення.

«Залучаємо іноземних партнерів, ми звертаємося до тих, хто прекрасно бачить, звідки судна виходять, тих, хто має інформацію із сателітів, може знімати фотографії та доводити, що саме це зерно є українським і воно вивозиться. Також ми шукаємо можливість, щоб провести спектральний аналіз цього зерна, щоб довести його географічне походження. Це також один з елементів доведення позиції. Єдине, щоб ми мали можливість доступу до цього зерна. Над цим ми працюємо з правоохоронними органами Туреччини», — резюмував Боднар.

Раніше Міністерство закордонних справ попередило країни-споживачі, що партії зерна, які продає Росія, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте мародерством російських військових в Україні.

У травні під час зустрічі з головним радником Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана Ялчином Топчу та головою комісії з питань національної оборони Великих національних зборів (парламенту) Туреччини Фейзі Бердібеком в Анкарі, українська делегація передала список балкерів, які, зокрема, крадену пшеницю з Херсонської області вивозили через Севастополь до портів Туреччини та намагалися продати Туреччині, Сирії та Єгипту.

За інформацією українського уряду, російські окупанти вже викрали щонайменше 400-500 тис. тонн зерна на суму понад $100 млн. При цьому майже всі судна із зерном, що виходять із порту Севастополь в анексованому Росією Криму, завантажені краденою українською продукцією.
 

Ще на цю тему