У Чорному морі - п'ять російських кораблів і підводний човен із 44 «Калібрами»

15:00 22.06.2022

У Чорному морі сьогодні перебуває 5 російських надводних кораблів і підводний човен, споряджені 44 крилатими ракетами типу «Калібр», тож загроза з моря для Півдня України та інших регіонів зберігається.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомила керівник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк, передає Укрінформ.

«Корабельне угруповання ворожих сил постійно чатує в північно-західній частині Чорного моря… Вони загнали всі цивільні судна в порти України та не дозволяють здійснювати судноплавство в цій частині Чорного моря під загрозою застосування зброї. Зокрема, постійно курсуючі там ракетоносці і підводні човни також споряджені крилатими ракетами. Станом на ранок сьогодні в цій частині Чорного моря перебуває 5 надводних кораблів і підводний човен, споряджені 44 крилатими ракетами типу «Калібр», - сказала Гуменюк.

За її словами, ці ракети становлять загрозу не тільки південним регіонам і узбережжю, а й іншим областям України, адже їх дальність ураження наземних цілей становить понад 2 тисячі кілометрів. «Крім того, там баражують три великі десантні кораблі. Наразі погода на нашому боці, штормова погода не дозволяє висадити десант», - заявила керівник пресцентру.

Вона зауважила, що суттєву небезпеку становить і вороже замінування акваторії Чорного моря.

«Мінна небезпека зберігається... Тільки той, хто замінував море, може знати і кількість цих мін, і місця їх розташування. Тому саме росія повідомила свого часу, що акваторія Чорного моря - виключна морська економічна зона, по ній розставлені міни, понад 400 штук... І штормова погода – це підвищення загрози. Тому що міни, якщо вони якірні, зриває з кріплення, і вони, вільно дрейфуючи, можуть прибиватися до берега», - наголосила Гуменюк.

У цьому зв'язку вона нагадала про випадки виявлення мін поблизу Румунії, Туреччини, а також біля берегів Миколаївщини та Одещини.

За словами речниці, в більшості випадків українські військові встигають виявити міни і контрольовано знищити, однак є випадки, коли міна детонує самостійно, безконтрольно, при цьому сектор її ураження становить понад 100 м.

Як повідомляв Укрінформ, 18 червня поблизу берегів Одеської області українські захисники знищили ворожу міну.

Ще на цю тему