Боррель вважає блокаду українського зерна Росією - воєнним злочином

16:00 20.06.2022

Блокада Росією експорту мільйонів тон українського зерна є воєнним злочином, вважає верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Про це він сказав у понеділок перед засіданням міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі, повідомляє Європейська правда.

«Неймовірно, неможливо уявити, що мільйони тонн пшениці залишаються заблокованими в Україні, а в решті світу люди страждають від голоду. Це справжній воєнний злочин. Я не уявляю, щоб це тривало значно довше. В іншому разі це буде чимось, за що Росія повинна понести відповідальність», - сказав Боррель.

Він висловив сподівання, що «ніхто не буде в змозі» опиратись тиску міжнародної спільноти і ООН врешті-решт досягне угоди про вивезення українського зерна. «Наслідки війни стають дедалі небезпечнішими не лише для України, а й для всього світу», - констатувати Боррель.

Розблокувати українські порти в Чорному морі можна кількома шляхами, але всі вони передбачають залучення військових, вважає голова правління Центру оборонних стратегій та ексміністр оборони України Андрій Загороднюк.
 

Ще на цю тему