росія розповсюдила дезінформацію про іноземних бійців в Україні

15:50 19.06.2022

Румунія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Косово*, Албанія та Північна Македонія входять в число 15 європейських країн, громадян яких найбільше серед іноземців, що беруть участь у війні на боці України, стверджує російське військове відомство.

Згідно із розповсюдженим РФ списком, Румунія займає друге місце в цьому «рейтингу», тоді як «лідером» за кількістю комбатантів в Україні є Польща.
Росіяни також назвали кількість іноземних бійців та число втрат.
Зокрема, у випадку із Хорватії нібито йдеться про 74 загиблих.
В уряді Хорватії піддали сумніву ці відомості.
Міністр внутрішніх справ Давор Божиновіч повідомив, що інформації про загибель хорватів на війні в Україні немає.

Міністр закордонних і європейських справ Гордан Грліч Радман наголосив, що "поки що міністерство закордонних справ і хорватський уряд не мають інформації про те, що під час війни в Україні загинули громадяни Хорватії". «Виїзд наших громадян на війну в Україну – це їх особиста справа, і ми про це не володіємо інформацією, і не ведемо обліку. Але нам здається неймовірним, що так багато наших громадян загинуло б без нашого відома. Тобто, що ніхто не просив консульської допомоги, навіть для оформлення похорону. Можу сказати, що навіть наш посол в Україні пані Аніка Джаміч не має інформації про те, що в Україні загинув хоча б один громадянин Хорватії», - сказав Грлич Радман.
«Закликаємо вас утриматися від поширення недостовірної інформації конфіденційного характеру», - підкреслили у МЗС.

Як пишуть хорватські ЗМІ, у війні на боці України бере участь низка громадян Хорватії, але офіційної інформації про їхню кількість немає. Наразі офіційно підтверджено, що один хорватський громадянин отримав поранення, а один потрапив у полон.

Військовий аналітик Івіца Мандич в інтерв’ю хорватським медіа підкреслив, що йдеться про цинічний фейк з боку росіян. "Це свідомо розпосюджені фейкові новини", - підкреслив він.
За його словами, у розповсюдженні фейків немає нічого нового, коли йдеться про російську сторону. «Я міг уявити, що було чотири чи п’ять людей, тому ми не знаємо. Але ми в Хорватії, з чотирма мільйонами, не знаємо про 74 людини, це просто завелика цифра», — сказав Мандич.
"Які причини такого наміру? За останні два-три дні Київ відвідали четверо великих державних діячів, перед цим відбулася конференція, на якій п'ятдесят країн знову підтримали військові зусилля України", - зазначив експерт.

«Ці фейкові новини служать для того, щоб зіпсувати відносини між Хорватією, іншими переліченими країнами, та Україною, щоб вважати Україну ненадійною як союзник, друг і партнер», – пояснив Мандич.

«На війні в першу чергу страждає правда, але ця гра з мертвими людьми, з точки зору країн, з яких вони родом, – це те, що навіть під час війни є ударом нижче пояса», – наголосив хорватський експерт.

Теми:

Ще на цю тему