Представники Туреччини обговорять у Брюсселі вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

12:00 18.06.2022

Речник турецького президента Ібрагім Калін і заступник міністра закордонних справ Туреччини Седат Онал у неділю приїдуть до Брюсселя, щоб обговорити застереження Анкари щодо членства Фінляндії та Швеції в НАТО.

Про це в п’ятницю, 17 червня, повідомив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

«Вони (НАТО) передали документ, який можна підписати у тристоронній спосіб. Ми вирішили, що цих документів недостатньо, і надіслали свій у відповідь. Сказали: "таким шляхом можуть продовжуватись переговори», – сказав Чавушоглу.

За його словами, речник Ердогана і заступник глави МЗС Туреччини в Брюсселі "будуть співпрацювати з НАТО щодо цього документа".

«Але ми нагадуємо НАТО і всім сторонам про нашу рішучість у цьому питанні», – наголосив глава турецького МЗС.

Туреччина далі невдоволена позицією Швеції та Фінляндії у перемовинах про вступ до НАТО
За інформацією ЗМІ, Анкара раніше відхилила пропозицію НАТО щодо участі в тристоронніх перемовинах зі Швецією і Фінляндією для обговорення їхнього вступу.

Швеція і Фінляндія подали заявку на вступ до НАТО у травні. Усі 30 країн-членів повинні дати згоду на вступ, але Туреччина загрожує накласти вето.

Водночас Фінляндія відмовилася виконувати умову Анкари для вступу в НАТО - видавати Туреччині людей, яких турецький уряд звинувачує у зв'язках із терористами.

А голова парламентського комітету Туреччини з міжнародних справ Акіф Чагатай Килич заявив, що Анкара готова відтермінувати розгляд заявок Фінляндії та Швеції на вступ до НАТО, поки країни не виконають турецькі вимоги
 

Ще на цю тему