Санду відповіла на претензії лаврова: Не бачу зв'язку між російським газом і рухом Молдови до ЄС

15:00 17.06.2022

Президент Молдови Мая Санду не бачить зв'язку між постачанням газу з рф і наміром країни отримати статус кандидата Євросоюзу.

Про це вона повідомила в ефірі каналу TV8.

«Не бачу зв'язку між постачанням газу та нашим наміром отримати статус кандидата. Ми говорили про те, що ми давно цього хотіли, багато років заявляли про це, ми взяли на себе зобов'язання подати заявку на членство в Європейському Союзі. Так, ми не припускали, що це станеться у такій ситуації, але це різні речі. Щодо контракту з Газпромом, ми платимо за своє споживання і, до речі, платимо дуже великі суми, тому немає жодного зв'язку. Є країни-члени ЄС, які мають контракти з Газпромом, тому тут немає жодного зв'язку. Республіка Молдова – незалежна, суверенна країна», - сказала Санду.

Вона також додала, що зараз Молдова підтримує «мінімальний» зв'язок із росією, а контакти між країнами здійснюються на рівні послів.

«Я б сказала, спілкування мінімальне, на рівні послів. Є наш посол у москві, який іноді надсилає повідомлення, і посол рф у Кишиневі, якого іноді викликають до Міністерства закордонних справ, щоб наша влада могла надіслати певні повідомлення», - сказала Санду.

Раніше лавров звинуватив владу Молдови у «споживчому підході», нібито Кишинів намагається отримати якнайбільше переваг у питаннях постачання газу та діяльності в СНД, але при цьому «загрожує» увійти до ЄС та розірвати зв'язки з москвою.

Ще на цю тему