Дунайська комісія остаточно усунула представників РФ від роботи

17:00 16.06.2022

Дунайська комісія на черговій сесії створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з режиму навігації на Дунаї у складі виключно придунайських держав, без російських представників. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ, пише видання Порти України.

15 червня на черговій сесії Дунайська комісія розпустила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з питань перегляду Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, до якого також входила і Росія, та створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції щодо режиму навігації на річці Дунай у складі виключно придунайських держав, тобто без російських представників. Таким чином зроблено ще один крок, щоб РФ не лише отримала заслужене покарання за свої дії, а і щоб питаннями розвитку судноплавства на Дунаї займалися виключно придунайські країни”, — вказала прес-служба.

Крім того, скорочено дипломатичну посаду радника у Секретаріаті Дунайської комісії, яку обіймав представник Росії, та внесено зміни до Правил процедури комісії та низки її регламентів і внутрішніх положень. Відповідно до них, тепер жоден громадянин Росії не зможе претендувати на здобуття дипломатичних чи адміністративно-технічних посад у Секретаріаті.

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії на територію України Дунайська комісія на позачерговій сесії засудила дії РФ, а також ухвалила рішення про невизнання повноважень будь-якого представника Росії чи його заступників у Комісії до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Представники Росії були відсторонені від усіх засідань Комісії і її робочих органів, а громадяни РФ звільнені з дипломатичних та адміністративно-технічних посад її Секретаріату.

Ще з початку 90-х років українська делегація в Дунайській комісії активно виступала проти членства Росії як правонаступниці СРСР, яка не є придунайською державо. Проте, це не знаходило розуміння та підтримки партнерів.
 

Ще на цю тему