Швеція пішла Туреччині назустріч за двома умовами - Столтенберг

10:00 14.06.2022

Швеція пішла Туреччині назустріч за двома пунктами зі списку умов, які Анкара пред'явила Стокгольму у зв'язку з поданням ним разом із Фінляндією заявки на членство в НАТО.

Про це заявив у ході зустрічі з прем'єр-міністром Швеції Магдаленою Андерссон у понеділок, 13 червня, генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йєнс Столтенберг, повідомляє ZN.UA зпосиланням на DW.

Він вітав той факт, що Швеція вже почала вносити зміни у своє антитерористичне законодавство, а також готова забезпечити правову базу для постачання оборонної промисловості до Туреччини. "Це – два важливі кроки для вирішення проблем, оприлюднених Туреччиною", - зазначив Столтенберг.

"Ми дуже серйозно сприймаємо турецькі побоювання, не в останню чергу - стурбованість у питаннях безпеки щодо боротьби з тероризмом", - у свою чергу підкреслила Андерссон.

На зустрічі з представниками Швеції та Фінляндії 25 травня Туреччина висунула цим країнам 10 умов. Одне з основних – заборона Робочої партії Курдистану (РПК), яка в Туреччині оголошена терористичною.

Фінляндія не планує вступати до НАТО окремо від Швеції, якщо проблеми з Туреччиною сповільнять вступ сусідньої країни. Про це заявив президент Фінляндії Саулі Нііністе.

Фінляндія та Швеція оголосили про намір вступити до НАТО на тлі російського повномасштабного вторгнення до України. Для прийому цих країн до альянсу, однак, потрібна згода всіх 30 його учасників. Тим часом Анкара досі не готова сказати "так". Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пояснює це "відсутністю у Фінляндії та Швеції чіткої позиції щодо курдів ", яких у Туреччині називають представниками терористичних організацій.

Крім того, Анкару не влаштовує, що після початку Туреччиною військової операції проти курдів у Сирії у 2019 році Стокгольм та Гельсінкі запровадили санкції на постачання оборонної продукції турецькій стороні.

Ще на цю тему