До Ростова знову пішло судно із вкраденим у Маріуполі металлом – Андрющенко / Відео

09:00 14.06.2022

В росію до порту Ростова-на-Дону 12 червня знову пішло судно RM 3 типу «Славутич» (IMO 8877241, прапор рф).

На це судно окупанти завантажили вкрадені у порту Маріуполя бухти з листовим металом, що належать компанії «Метінвест» олігарха Рената Ахметова. Окупаційна влада в прискореному темпі намагається відновити залізничну колію в Маріуполі, яка конче необхідна окупантам для повноцінного відновлення роботи порту.

Судно RM 3 з краденим металопрокатом виходить з порту Маріуполя, 12.06.2022 Фото: скріншот t.me/andriyshTime

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко у Telegram, пише Центр журналістських розслідувань.

«росія в порту святкує по-справжньому. Черговою відправкою краденого металопрокату з порту. Втретє. Такий він, день росії. День вбивці та мародера», – написав Андрющенко.

Він також опублікував відео як завантажене металопродукцією судно RM 3 у супроводі двох російських артилерійських катерів проєкту 1204 «Шмель» виходить з порту Маріуполя. Саме це судно було першим, яке доставило партію вкраденого у Маріуполі металопрокату у Ростов-на-Дону.

Андрющенко додав, що окупаційна влада в прискореному темпі намагається відновити залізничну колію в Маріуполі.

«Залізниця конче необхідна окупантам для повноцінного відновлення роботи порту перш за все. В разі запуску залізниці це значно спростить логістику по доставці товарів військового призначення та транспортування їх до лінії фронту в Донецької області. Також залізниця прискорить вивезення пограбованого по окупованих територіях. Тому й поспішають», – зазначив радник мера.

За його словами, зараз окупанти відновлюють частину залізниці вздовж території заводу «Азовсталь». Частина колії в районі Сартани та в районі залізничного вокзалу Маріуполя вже майже в робочому стані.

  • 3 червня перше судно RM 3 типу «Славутич» (IMO 8877241, прапор рф), на яке російські окупанти завантажили партію вкрадених у порту окупованого Маріуполя бухт листового металу, прибуло на рейд порту Ростова-на-Дону. Металопрокат належить компанії «Метінвест» олігарха Ріната Ахметова і мав бути експортований покупцям до Іспанії, Італії, Бельгії, Греції, Португалії та Туреччини.
  • 4 червня порт Маріуполя зайшло друге судно під прапором рф для завантаження краденого металопрокату. 9 червня воно прибуло з Маріуполя до порту Ростова-на-Дону.
  • 27 травня група «Метінвест» заявила про ймовірність незаконного вивезення російськими загарбниками з порту Маріуполя металургійної продукції, що належить компанії. «На момент початку військового вторгнення в акваторії Маріупольського порту було зафіксовано декілька комерційних суден, на які вже було завантажено 28 тисяч тонн металургійної продукції. Існує високий ризик, що вказані судна будуть використані окупантами для викрадення та незаконного вивозу металургійної продукції, яка належить групі «Метінвест», – наголошується в заяві компанії.
  • 25 травня в Міноборони рф заявили, що морський порт Маріуполь почав працювати у звичайному режимі. Повідомлялося, що суховантаж типу «Славутич» зайшов в порт після його повного розмінування, де було завантажено металом для відправки в російський Ростов-на-Дону. 31 травня в Міноборони рф показали кадри виходу судна з маріупольського порту у супроводі катерів Новоросійської військово-морської бази Чорноморського флоту.

Ще на цю тему