Україна організувала шляхи експорту зерна через Румунію та Польщу

09:00 13.06.2022

Україна організувала два шляхи експорту зерна, через Румунію та Польщу, і веде переговори щодо третього з країнами Балтії.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ України Дмитро Сенік у коментарі Reuters.

Сенік нагадав, що глобальна продовольча безпека знаходиться під загрозою, оскільки вторгнення росії в Україну зупинило експорт зерна Чорним морем, що спричинило масовий дефіцит та різке зростання цін.

Він повідомив, що Україна веде переговори з країнами Балтії про створення третього коридору для експорту продовольства.

«Ці маршрути не ідеальні, тому що вони створюють певне "пляшкове горло". Водночас ми робимо все можливе, щоб розвинути ці маршрути», – сказав він журналістам на полях Азійського саміту з безпеки в Сінгапурі.

Як повідомлялося, через блокаду агресором українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку.

Україна у травні 2022 року відвантажила на експорт усіма видами транспорту понад 1,743 млн тонн зернових, олійних та продуктів переробки, що становить 180% від квітневого обсягу.

При цьому, за даними Мінагрополітики, експорт пшениці зріс із 9,2 тис. тонн у квітні до 43,5 тис. тонн у травні 2022 року, але це майже у 20 разів менше, ніж у травні 2021 року – 857,8 тис. тонн.

Теми:

Ще на цю тему