Міноборони Росії включило моряків із крейсера «Москва» до списку учасників «спецоперації»

14:20 07.06.2022

Військову частину, в якій служили моряки з російського крейсера «Москва», включили до списку учасників «спеціальної військової операції» (так влада Росії називає повномасштабну війну проти Росії – КР), повідомляє російське видання «Медіазона».

Першим фото документа опублікував телеграм-канал «Військовий омбудсмен». Його справжність виданню підтвердила мати пораненого матроса Гульназа Уразаєва, яка отримала таку відповідь від прокуратури Чорноморського флоту РФ.

У документі йдеться, що Міноборони Росії додало частину до переліку «для забезпечення можливості соціальних прав та гарантій, а також отримання екіпажем корабля та членами їхніх сімей виплат».

При цьому, як зазначає «Медіазона», ані російська прокуратура, ані Міноборони РФ все ще не визнають, що крейсер «Москва» брав участь у війні з Україною.

На початку травня Дмитро Шкребець, батько зниклого безвісти солдата-строковика Єгора Шкребця, опублікував лист від військової прокуратури Чорноморського флоту Росії. У ньому йшлося, що його син оголошений «безвісно відсутнім у військовій частині», а сам корабель не входив до територіальних вод України і «не був включений до переліку військових з'єднань та частин, які залучаються до участі у спеціальній військовій операції».

13 квітня Україна заявила про ракетний обстріл «Москви» та пожежу на крейсері. У ніч проти 14 квітня факт пожежі визнало Міноборони Росії. Відомство стверджувало, що на кораблі здетонував боєприпас. Пізніше російське відомство визнало, що корабель затонув. За різними оцінками, чисельність екіпажу «Москви» становила від 416 до 680 осіб, у тому числі, як з'ясувалося пізніше, матроси строкової служби.

Ще на цю тему