Російську нафту перевантажують навіть у водах посеред Атлантики

20:20 06.06.2022

Відправники російської сирої нафти вдаються до незвичної логістики переміщення вантажів, останнім прикладом якої стало перевантаження з судна на судно посеред Атлантичного океану. 

Про це, як пише видання Порти України, повідомляє Bloomberg.

Зокрема, афрамакс Zhen 1 (прапор — Палау) перевантажив партію нафти на великотоннажний танкер Lauren II (прапор — Панама) у водах за 300 миль на захід від острова Мадейра. Трансфер відбувся 26-27 травня.

Переміщення вантажів на великі судна не є незвичним, але набагато менш поширеним є місце, де це сталося. Більшість трансферів відбувається у захищених водах, де ризики розливу нафти значно зменшуються. Російські вантажі переміщуються на більші судна поблизу порту Скау в Данії, у західній частині Середземного моря неподалік іспанського північноафриканського міста Сеута і навіть у Північному морі поблизу Роттердама. Це перше перевантаження, зафіксоване у відкритому морі”, — зазначає агентство.

Тепер танкер Zhen 1 повернувся до Балтійського моря, де має завантажити наступну партію нафти у порту Приморськ, що заплановано на середину червня.

Танкер Lauren II дрейфує посеред Атлантики, можливо, очікуючи передачі іншого вантажу. Судно такого розміру здатне вмістити до трьох партій, які зазвичай перевозять танкери класу Zhen 1. Це робить їх набагато більш економічним варіантом для перевезення нафти на дуже великі відстані.

Самосанкціонування російської нафти деякими європейськими споживачами вже змушує транспортувати більші обсяги на набагато більші відстані до покупців, наприклад — до Індії.

Оскільки санкції ЄС починають глибше впливати на потоки до Європи, ми можемо очікувати, що більше російської нафти буде постачатися далі, а країна шукає нові ринки для своєї нафти. Трансфери вантажів посеред океану можуть стати більш поширеними, якщо покупці та продавці почнуть намагатися маскувати напрямки експорту російської нафти”, — додає агентство.

У травні 2022 року на морському нафтовому трафіку з російського далекосхідного порту Козьміно вперше почала застосовуватися практика перевантаження у морі на великотоннажні танкери для подальшого транспортування до Китаю.
 

Ще на цю тему