США попередили 14 країн: Росія шукає покупців на крадене українське зерно - не купуйте

17:20 06.06.2022

Американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких знаходяться в Африці, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно, і що російські кораблі заповнені саме зерном з України. 

Про це пише New York Times, два американські чиновники підтвердили виданню зміст повідомлення, повыдомляє, ZN.UA.

Серед 14 країн в основному африканські, а також Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланка та Туреччина.

Представник Держдепартаменту також повідомив, що "Сполучені Штати працюють і з іншими країнами, щоб не допустити продажу зерна, яке, ймовірно, було вкрадено в Україні".

У повідомленні Держдепу названо три кораблі, які США підозрюють у перевезенні української пшениці: "Матрос Кішка", "Матрос Позинич" та "Михайло Ненашев".

За останній місяць вони курсували між Керченською протокою та різними портами у східному Середземномор'ї, зазначає NYT: іноді заходили до портів Туреччини чи Сирії, в інших випадках, згідно з сайтами, що відстежують пересування суден, перебуваючи у Середземному морі, вимикали транспондери, — мабуть, щоб приховати пункти призначення.

"Це великий бізнес, організований на найвищому рівні. Очевидно, що цим займаються агенти у формі та військові країни-агресора", - пише видання.

Попередньо відомо, що російська влада вкрала на окупованих територіях від 400 000 до 500 000 т зерна, вивізши більшу його частину спочатку до Криму.

За поточними цінами 500 000 т — близько $200 млн.

Раніше українська військова розвідка в середині травня повідомляла, що найбільш ймовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, — Сирія, "звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу".
 

Ще на цю тему