Ердоган вимагає від прем'єрки Швеції звільнити міністра оборони - ЗМІ

15:20 06.06.2022

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон має звільнити міністра оборони Петера Гултквіста.

Як повідомляє Європейська правда, про це пише Expressen із посиланням на джерела.

За даними видання, Ердоган пригадав шведському уряду промову Гултквіста на вечірці 10 років тому, де він схвально висловлювався про Робочу партію Курдистану та її ув'язненого лідера Абдуллу Оджалана.

У 2011 році Гултквіст, тоді депутат парламенту від соціал-демократів, відвідав вечірку в місті Бурленге, присвячену 33-річчю РПК.

Тоді він сказав, що відвідав цей захід, бо хотів захистити курдів. Зокрема, він хотів продемонструвати підтримку Курдської партії миру та демократії, яка з того часу була перейменована на Партію демократичних регіонів, у її зусиллях щодо визнання курдської мови офіційною мовою в Туреччині.

«Туреччина хоче, щоб Гултквіст був зміщений з посади міністра оборони», - повідомило джерело Expressen, вказавши на те, що це питання порушувалося в ході контактів між представниками урядів Швеції та Туреччини.

Як відомо, Туреччина єдина у НАТО висловилася проти вступу Швеції та Фінляндії, які подали заявки в середині травня. Офіційно заявлені вимоги Анкари стосуються в основному ставлення Швеції до курдів та турецької опозиції, а також ембарго на експорт зброї. 

Також Туреччина заявила, що нібито виявила шведську зброю у бійців Робітничої партії Курдистану, що Швеція заперечує. 

Неофіційно відомо, що президент Реджеп Таїп Ердоган своїм вето на вступ до НАТО Фінляндії і Швеції сподівається отримати певні поступки від США у питаннях щодо продажу літаків та санкцій, накладених на Туреччину за купівлю російських С-400.
 

Ще на цю тему