Прем’єр Грузії: ЄС "зіграє на руку Росії", не давши Грузії статус кандидата

11:00 05.06.2022

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Євросоюз зробить помилку та зіграє на руку Росії, якщо Грузія не отримає статусу кандидата на вступ до ЄС.

Його слова наводить "Новости-Грузия"

Прем’єр зазначив, що зараз - історичний момент і зараз вкрай важливо, щоб європейські лідери погодилися надати статус кандидата на вступ усім країнам "Асоційованого тріо" - Грузії, Україні та Молдові.

"Черга за ЄС - він має вирішити, чи Європа підтримує своюї союзників, партнерів та однодумців у ці сповнені викликів часи… Уявімо, що ЄС не надав нам статус кандидата. Хто зрадіє з приводу цього рішення? Тільки Росія", - заявив він у виступі на Форумі глобальної безпеки (GLOBSEC) у Братиславі.

Прем’єр зазначив, що Грузія виконала 45% Угоди про асоціацію, а статус кандидата став би для країни додатковою мотивацією продовжувати реформи. 

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі в інтерв’ю висловила сподівання, що Грузія все ж отримає статус кандидата, попри деякі суперечливі дії правлячої партії. Вона припустила, що у Брюсселі будуть враховувати не тільки ці фактори, а й загальну геополітичну ситуацію. 

"Ми пройшли дуже великий шлях, і не можна, щоб на такому тривалому шляху вирішальними виявилися заяви і помилки останнього року. Не можна, щоб ми залишилися осторонь", - цитує її "Голос Америки". 

За інформацією ЗМІ, Єврокомісія надасть висновок щодо заявок України, Молдови та Грузії 8 червня або 15 червня. Червневий саміт Євроради відбудеться 23-24 червня. 

Ще на цю тему