Справа про вивезення викраденого українського зерна через окупований Крим дійшла до прокуратури

16:20 03.06.2022

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала справу про вивезення викраденого російськими загарбниками українського зерна через територію тимчасово окупованого Криму. Про це повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

Прокуратура автономії розпочала кримінальне провадження за фактами порушення російськими суднами порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію АР Крим та виїзду з неї з метою перевезення награбованого окупантами українського зерна (ч. 2 ст. 332-1 КК України)”, – вказала прес-служба.

За даними слідства, кілька суден під прапором РФ здійснюють незаконне ввезення на окуповану територію півострова викраденого з Херсонської та Запорізької областей зерна. Надалі окупанти переправляють його через закриті морські порти півострова Крим до третіх країн.

Здійснення досудового розслідування доручено Головному управлінню СБУ в АР Крим та місті Севастополь.

В Офісі Генпрокурора нагадали, що у червні 2014 року наказом Міністерства інфраструктури офіційно припинене функціонування всіх портів окупованої території АР Крим та Севастополя. Інформація про закриття портів була опублікована у «Повідомленнях мореплавцям», а Посольство України у Великій Британії поінформувало про закриття портів Міжнародну морську організацію (IMO), членами якої є 170 держав.

Гавані півострова закриті для міжнародного судноплавства. Заходження суден під іноземним прапором до закритих морських портів Криму правоохоронні органи автономії кваліфікують як дії, що підривають суверенітет України та порушують норми національного законодавства, що тягне за собою кримінальну відповідальність судновласників, операторів та капітанів суден”, — наголосили в прокуратурі.

Раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що кожного моряка, який допомагає Росії вивозити українське зерно, буде ідентифіковано й оголошено у міжнародний розшук.

За інформацією українського уряду, російські окупанти вже викрали щонайменше 400–500 тис. тонн зерна на суму понад $100 млн. При цьому майже всі судна із зерном, що виходять із порту Севастополь в анексованому Росією Криму.

Міністерство закордонних справ попередило країни-споживачі, що партії зерна, які продає Росія, можуть частково або повністю містити вкрадене зерно, здобуте мародерством російських військових в Україні.

Посол України в Туреччині Василь Боднар закликав перекрити рух через турецькі протоки суховантажів із зерном, вкраденим в Україні.

Ще на цю тему