Кримськотатарська адвокатка Авамілєва вийшла на волю

19:40 02.06.2022

В окупованому Криму адвокатку Еміне Авамілєву зустріли на волі після відбування нею незаконного адміністративного арешту.

Про це йдеться в опублікованому в Фейсбуці відеосюжеті сайту Crimean Tatars, передає Укрінформ.

"Відома кримська адвокатка Еміне Авамілєва вийшла на волю після 5 діб арешту", - повідомляється в сюжеті.

Коментуючи свій арешт, Авамілєва заявила, що він пов'язаний виключно з її професійною діяльністю та роботою "в рамках тих кримінальних справ, які ми вважаємо політично мотивованими".

При цьому вона додала, що після арешту її позиція не змінилася.

За даними Crіmean Tatars, перед тим як Авамілєву було переведено до спецприймальника для адміністративно заарештованих, її добу протримали в ІТТ, тепер вона має намір підготувати адміністративний позов щодо умов тримання затриманих в ізоляторі.

Еміне Авамілєву було затримано 27 травня біля будівлі Центрального районного "суду" Сімферополя, де вона перебувала зі своїм колегою Айдером Азаматовим із метою надання юридичної допомоги адвокату Назіму Шейхмамбетову, якого було затримано за кілька днів до цього, коли він захищав іншого адвоката Едема Семедляєва, якого засудили за пост у соціальних мережах. В результаті 27 травня було затримано всіх трьох юристів.

Підставою для затримання стала подія більш ніж піврічної давності. 25 жовтня 2021 року адвокати, які перебували біля Центрального райвідділу поліції, спілкувалися із родичами та друзями затриманих, а потім дали інтерв'ю громадянським журналістам.

28 травня 2022 року ці дії адвокатів було кваліфіковано як організація масового одночасного перебування громадян у громадському місці (ч.1 ст. 20.2.2 КпАП рф). Авамілєву було засуджено до 5 діб арешту за нібито порушення санітарно-епідеміологічних вимог, відсутність маски та недотримання дистанції. Цього ж дня двох інших адвокатів - Айдера Азаматова і Назіма Шейхмамбетова, було засуджено до 8 діб арешту за аналогічною статтею.
 

Ще на цю тему