Дедалі ще більше країн розуміють, що російська агресія посилила продовольчу проблему - Блінкен

12:40 02.06.2022

Дедалі більше країн у світі розуміють, що продовольчу проблему, з якою вони стикаються, посилила агресія росії проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен під час спільної пресконференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, який перебуває з візитом у Вашингтоні.

«Я думаю, що країни по всьому світу все більше визнають, що проблеми, з якими вони стикаються зараз, посилені конфліктом, посилені агресією росії, викликані діями росії», - сказав Блінкен.

За його словами, москва намагається поліпшити відносини з іншими країнами, «зокрема з багатьма країнами, які зараз є жертвою російської агресії через зростаючу продовольчу безпеку як наслідок цієї агресії». Проте ризикує втратити «те, що залишилося від її репутації», не дозволяючи вивозити продовольство з українських портів.

«Один з наших високопосадовців вирушив по всьому світу, аби роз'яснити це іншим країнам і допомогти їм з будь-якими питаннями, які в них можуть виникнути. Це стосується росії», - сказав Блінкен.

Він зазначив, що після саміту з продовольчої безпеки, що відбувся в ООН у травні, Генеральний секретар Антоніу Гутерреш працює над тим, «щоб знайти шляхи розв’язання цієї проблеми, щоб дозволити судам вийти, щоб покласти край цій блокаді».

Держсекретар нагадав, що мільйони людей відчувають нестачу продовольства через російське вторгнення в Україну.

Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи.
 

Ще на цю тему