Рашисти використовують окупований Крим, як пункт логістики збуту викраденого зерна

09:20 31.05.2022

Російські окупанти використовують окупований Крим, як пункт логістики збуту викраденого зерна та іншої аграрної продукції. 

Про це повідомляє представництво Президента України в АР Крим, передає УНН.

«Армія рф продовжує займатися мародерством в Україні, а територію окупованого Криму використовує як пункт логістики збуту викраденого зерна та іншої аграрної продукції. У відкритих джерелах наявні відео, де зафіксована колона вантажівок із тимчасово непідконтрольних районів Херсонської області, яка рухається до тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим», - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що за інформацією, яку надають журналісти — це крадена українська аграрна продукція.

«За повідомленням мешканців Бердянська стало відомо, що зі складів тимчасово непідконтрольних районів Запорізької області російські війська вагонами вивозять зерно до тимчасово окупованого Криму, а звідти до території рф. За інформацією місцевого видання Приморка.City, автомобільна колона з викрадених у перевізника «Аскет Шиппінг» зерновозів, які видно на фото, була помічена на Мелітопольському шосе. Жителі Бердянська нарахували понад 30 вантажівок із причепами, наповненими зерном», - зазначається в повідомленні.

Також, за інформацією очільника Запорізької обласної військової адміністрації Олександра Старуха, у Бердянську окупанти викрали 5 кораблів, що були навантажені українським зерном, яке відправили до портів тимчасово окупованого Криму та Севастополя.

«Разом із тим Радіо Свобода опублікували знімки, на яких видно, як російські війська відправляють із порту в Маріуполі залишки зернової культури та металу на територію окупованого півострову. Звідти рф вивозить морськими шляхами награбоване українське зерно до інших країн. За інформацією із супутникових знімків CNN, росія використовує 3 судна для перевезення українського зерна, одним із яких є балкер «Матрос Пазинич». Згідно зі знімками, «Матрос Пазинич», який уже транспортував викрадене зерно до Сирії, повернувся до Чорного моря та був завантажений знову. Після виходу з кримського порту це судно вказало портом призначення Бейрут у Лівані», - інформує представництво Президента.

Так, за даними Української Зернової Асоціації (УЗА), всього на окупованих територіях знаходиться 1,5 млн тонн зерна загальною вартістю 450 млн дол.

«На даний час неможливо встановити точну кількість награбованого зерна та іншої аграрної продукції, але Україна вже зазнала значних збитків, які поки встановлюються», - йдеться в повідомленні.

Представництво Президента нагадує, що окупанти активно вивозять із тимчасово непідконтрольних територій міст України не лише зернову культуру, а й фруктову та овочеву. Ринки в окупованому Криму рясніють продуктами з тимчасово непідконтрольних районів Херсонської області, велика кількість фотодоказів цього вже з’явилася у мережі.
 

Ще на цю тему