росіяни вкрали майже пів мільйона тонн зерна із захоплених територій

14:40 30.05.2022

Загарбники вкрали майже пів мільйона тонн зерна із тимчасово захоплених територій України.
Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі національного телемарафону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Бачимо, що близько пів мільйона тонн зерна вкрадено. Є факти з усіх тимчасово окупованих областей – Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької, а також Харківської. Вони їдуть або в росію, перш за все з Харківської, Донецької, Луганської областей, або через тимчасово окупований Крим - із Запорізької та Херсонської областей", - сказав Висоцький.

Він також висловив побоювання, що росіяни можуть викрадати й новий урожай озимих культур.

"Ми сподіваємося, що до початку збору, який у південних регіонах розпочнеться буквально за декілька тижнів, все-таки вдасться перемогти і деокупувати ці території", - додав заступник міністра.

За його словами, загарбники пробували реалізувати викрадене зерно у Єгипті та Лівані, однак ці країни відмовилися купувати такий товар. Крім того, зафіксовані кораблі росіян із українським зерном у Сирії.

Висоцький повідомив, що Україна постійно обговорює проблему експорту свого врожаю до інших країн із ООН, із країнами ЄС, Великою Британією, США, з країнами-імпортерами зерна. На його думку, відновити експорт через українські морські порти можна завдяки використанню військових конвоїв. Іншим варіантом відновлення безпечного експорту є забезпечення України достатньою кількістю протикорабельної зброї, щоб гарантувати відсіч російському морському флоту.

Як повідомлялося, під час виступу на Всесвітньому економічному форумі президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що російська федерація, яка блокує українське зерно в українських портах та веде бойові дії на полях України, шантажує міжнародне співтовариство загрозою голоду в цілих регіонах.

Теми:

Ще на цю тему