Президент Туреччини оголосив, що нападе на північ Сирії

14:00 30.05.2022

Президент Туреччини заявив журналістам, що Анкара залишається відданою викоріненню сирійських курдів з півночі Сирії і однієї ночі нападе на країну. Про це повідомляє УНН з посиланням на АР.

“Як я завжди говорю, однієї ночі ми раптово нападемо на них. І ми зробимо це!”, — сказав президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у своєму літаку після суботнього візиту до Азербайджану, повідомляє щоденна газета Hurriyet та інші ЗМІ.

Не вказуючи конкретних термінів, Ердоган заявив, що Туреччина розпочне військову операцію проти Сирійських курдських загонів народного захисту або YPG, які вона вважає терористичною групою, пов’язаною з забороненою курдською групою, яка очолює повстання проти Туреччини з 1984 року.

Як відомо, Туреччина хоче створити 30-кілометрову “зону безпеки” вздовж сирійського кордону, щоб захиститися від нападів курдських бойовиків. Від 2016 року турецька армія здійснила три масштабні вторгнення на півночі Сирії, взявши під контроль великі території на сирійському кордоні.

Він попередив, що Туреччині не знадобиться чийсь дозвіл для боротьби з терором.

“Якщо США не виконують свій обов’язок у боротьбі з терором, що ми будемо робити? Ми подбаємо про себе”, – заявив він.

Анкара розпочала чотири операції в Сирії у 2016 року і контролює деякі території на півночі з метою відштовхнути YPG і створити безпечну зону глибиною 30 кілометрів (19 миль), яку Ердоган сподівається “добровільно” повернути Сирії.

У 2019 році Туреччина вторглася в північно-східну Сирію і воювала проти Сирійських курдських загонів народного захисту.

Тоді це викликало широке міжнародне засудження, що спонукало Фінляндію, Швецію та інших країн обмежити продаж зброї Туреччині. Тепер Туреччина блокує спроби двох скандинавських країн приєднатися до НАТО через заборону на озброєння та їхню нібито підтримку курдських груп.

Зазначимо, що Туреччина є повноправним членом НАТО з 18 лютого 1952 року.

Переговори між турецькими офіційними особами та делегаціями зі Швеції та Фінляндії цього тижня в Туреччині мало просунулися у подоланні заперечень Анкари проти вступу країн Північної Європи до НАТО, і поки що неясно, коли відбудуться подальші обговорення, з посиланням на два джерела повідомляє Reuters.

Ще на цю тему