ВМС України: Заяви росії про безпечні маршрути в Чорному морі для цивільних суден - маніпуляція

21:30 28.05.2022

Командування Військово-морських сил Збройних сил України назвало маніпуляцією заяву росії про начебто безпечні маршрути у Чорному морі для цивільного судноплавства.

Про це ідеться на сторінці ВМС Збройних сил України у Фейсбуці.

У командуванні ВМС нагадали про те, що росія «цинічно оголошує про начебто безпечні маршрути у Чорному морі для цивільного судноплавства».

«Така заява є маніпуляцією. Країна-агресор не може бути гарантом безпеки, адже з перших днів повномасштабного вторгнення, в порушення норм безпеки цивільного судноплавства та міжнародного гуманітарного права рф здійснювала обстріли іноземних цивільних суден», - заявили у командуванні.

Тож у ВМС зазначають, що оголошені росією маршрути є «псевдогуманітарними», адже рф продовжує і надалі нехтувати нормами міжнародного морського права.

Як повідомлялося, раніше внаслідок ракетних ударів кораблів рф були потоплене суховантажне судно під прапором Панами Helt та підбитий танкер під прапором Молдови Millennial Spirit. У північній частині Чорного моря на якірній стоянці потрапили під обстріли й зазнали значних ушкоджень балкери Namura Queen та Lord Nelson під прапорами Панами. Унаслідок піратських дій кораблів рф було захоплено в полон судно Sapfir Морської пошуково-рятувальної служби України, що виконувало гуманітарну місію.

Ще на цю тему