Збитки за обстріляне росіянами в Маріупольському порту торгове судно стягнуть через суд

19:30 28.05.2022

Юристи компанії Interlegal почали супроводження спору щодо стягнення збитків з держави-агресора Російської Федерації за обстріляне окупаційними військами торгове судно під іноземним прапором в Маріупольському морському порту. Про це повідомила прес-служба юрфірми.

Нові часи диктують нові справи, і до Interlegal звернувся постійний клієнт, судно якого 24 лютого перебувало в порту Маріуполь, Україна. Жахливість і безглуздість подій викликана тим, що комерційне судно під іноземним прапором, на яке здійснювалися вантажні операції в порту, було обстріляне зі сторони міста, що була підконтрольна бойовикам агресора”, – вказала прес-служба.

Команда юрфірми розробила стратегію, та план дій у цій справі. Для подання скарги було обрано суд в Україні. Разом із клієнтом юристи почали активно фіксувати обставини у всі можливі способи, встановлювати вартість втраченого майна та звернулися до органів СБУ із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Зазначається, що визнання особи потерпілою в такому кримінальному провадженні стане хорошим інструментом щодо подальших комунікацій із контрагентами чи страховими компаніями, а також гідним доказом у судовому спорі щодо стягнення збитків. Такий алгоритм дій також можливий і у випадках «вимушеного затримання» морських суден в портах України через військову агресію РФ.

Зараз справа активна та питання відкрите, але ми працюємо, віримо в перемогу та реальне отримання коштів клієнтом. У цьому ключі ми також відверті із клієнтами в тому, що зараз виконання будь-яких рішень проти РФ є неможливим через політичну волю країни та відверте ігнорування будь-яких правил міжнародного права з її сторони. Видніється, що таке виконання буде можливим за рахунок створених в Україні спеціальних фондів, які будуть наповнюватися за рахунок активів РФ або визначених виплат, а вже потім наша держава отримає щось на кшталт регресивних вимог до Росії. Але для бізнесу та народу важливо, що такий механізм повинен існувати”, – наголосили в Interlegal.

Після звернення до органів СБУ юристи готують заяву до суду.

Теми:

Ще на цю тему