До Китаю та Індії прямує рекордний обсяг російської нафти

21:00 28.05.2022

Рекордний обсяг російської нафти перебуває на борту танкерів, безпрецедентні обсяги транспортуються до Індії та Китаю. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними Kpler, протягом минулого тижня у транзиті та плавучих сховищах перебували від 74 млн до 79 млн барелів проти понад 27 млн барелів безпосередньо перед лютневим вторгненням в Україну.

Станом на 26 травня у морі перебувало близько 57 млн барелів флагманської нафти Urals і 7,3 млн барелів далекосхідної нафти ESPO проти 19 млн барелів Urals і 5,7 млн ESPO наприкінці лютого.

У квітні Азія вперше обігнала Європу як найбільшого покупця російської нафти. Як очікується, цей розрив буде збільшений у травні. За словами старшої нафтової аналітикині Kpler у Сінгапурі Джейн Сі, сукупні потоки російської нафти до Індії та Китаю зросли до рекорду минулого місяця, переважно через збільшення закупівель Індії.

Деякі зацікавлені покупці в Азії більше мотивовані економікою, а не політичною позицією. При цьому спостерігається зростання інтересу США до купівлі російської нафти Індією, тому можуть виникнути певні ризики щодо цього потоку, навіть якщо на даний момент він навряд чи буде значно зменшуватися”, — сказала Сі.

Якщо Євросоюз зможе домовитися про поступове припинення закупівель до кінця цього року, обсяг нафти в морі збільшиться на 45 млн — до 60 млн барелів через збільшення російської морської торгівлі з Азією, повідомив промисловий консультант FGE.

Ще на цю тему