Через шторм ворог відвів частину кораблів на бази у Криму – ОК «Південь»

11:00 28.05.2022

Через штормову погоду в Чорному морі загарбники відвели частину кораблів на кримські бази, усього п’ять з них зараз блокують торговельне судноплавство.

Про це повідомляє у Телеграмі речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук, передає Укрінформ.

«Одесу цієї ночі рашисти не обстрілювали, а звуки пострілів свідчили про те, що підрозділи ЗСУ виконували свої бойові завдання - відточували професійну майстерність для відсічі ворогу. Тим часом угруповання кораблів рф продовжує блокувати цивільне судноплавство в Чорному морі, нехтуючи нормами міжнародного морського права. Наразі перебувають у готовності завдати ракетних ударів по Україні два кораблі – носії крилатих ракет «Калібр», - зазначив Братчук.

За його словами, цинічна заява рф про начебто безпечність торговельних маршрутів у Чорному морі є нічим іншим, як маніпуляцією. Країна-агресор ще з березня здійснювала обстріли торговельних суден у морській економічній зоні України. Так само залишається високим ризик нанесення ракетних ударів з моря по Одещині та інших областях, - наголосив речник.

У регіоні також триває контрдиверсійна спецоперація Сил оборони Одеського району, протягом доби затримано низку осіб, яких правоохоронні органи перевіряють на причетність до диверсійно-розвідувальних груп противника.

Зі свого боку, речник оперативного командування «Південь» Владислав Назаров уточнив у Фейсбуці, що «шторм у морі змусив частину ворожого корабельного угруповання відтягнутися до місць укриття біля Криму, але 2 ракетних та 3 десантних кораблі продовжують блокувати судноплавство й погрожувати ракетними ударами по території України».

За його словами, у прикордонні з невизнаним Придністров’ям ситуація стабільна і контрольована. Тривають контрдиверсійні заходи, забезпечено надійну охорону державного кордону. Ситуація в невизнаній республіці постійно моніториться і характеризується зосередженням керівництва на внутрішніх проблемах та нездатністю влади забезпечити виконання мобілізаційних завдань із підтримки

У військах оперативного командування «Південь» триває підготовка мотострілецьких батальйонів відповідно до Програми бойового злагодження цих підрозділів. За результатами проведених ЗСУ контратак противник зазнав втрат, які складають 63 загарбника та 19 одиниць ворожої техніки, серед яких 3 сучасних танки Т-72, 5 одиниць іншої броньованої техніки та 2 автомобільної, реактивну систему залпового вогню «Град», самохідну артустановку, 1 літак та 6 гелікоптерів.

Ще на цю тему