В окупованому Криму затримали адвоката Назіма Шейхмамбетова після суду у справі щодо Едема Семедляєва

11:20 27.05.2022

У тимчасово окупованому Криму після засідання суду у справі щодо Едема Семедляєва співробітники центру «Е» затримали його адвоката Назіма Шейхмамбетова.

Згідно з протоколом про адміністративне правопорушення, Шейхмамбетов був затриманий за частиною 1 статті 20.2.2 КоАП РФ (організація одночасного масового перебування громадян у громадському місці), повідомляє Укрінформ.

У протоколі зазначається, що Шейхмамбетов 26 жовтня 2021 року біля Центрального відділення поліції Сімферополя «добровільно брав участь у масовому одночасному перебуванні громадян в громадському місці з метою вираження підтримки затриманим особам кримськотатарської національності, порушуючи санітарні норми і правила». Зокрема, стверджується, що він перебував на відстані менше метра від «учасників заходу», чим створив загрозу поширення COVID-19.

Шейхмамбетов 26 жовтня 2021 року під час масових затримань кримських татар прибув у відділення поліції для надання юридичної допомоги затриманим. Його ордер на надання юридичної допомоги фігурує в декількох матеріалах справ затриманих того дня.

26 травня адвоката Едема Семедляєва "суд" в окупованому Криму визнав винним у "дискредитації з збройних сил рф" та засудив його до штрафу. Рішення виніс суддя "Київського районного суду" міста Сімферополя Віктор Крапко.

Семедляєв визнаний винним за частині 2 статті 20.3.3 (Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил російської федерації). "Суд" ухвалив оштрафувати адвоката на 75 тисяч рублів (близько 37 тисяч гривень).

Семедляєва затримали вранці 26 травня співробітники «Центру протидії екстремізму». Йому було висунуто обвинувачення за частиною 2 статті 20.3.3 (Публічні дії, спрямовані на дискредитацію використання збройних сил російської федерації). У протоколі про адміністративне правопорушення йдеться про розміщення у Фейсбуці публікації, датованої 16 квітня 2022 року, представника громадського руху "Вільний Ідель-Урал" у Польщі Нафіса Кашапова.
 

 

Ще на цю тему