Кулеба застеріг світових політиків від компромісів із рф щодо розблокування українського експорту

20:00 25.05.2022

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба застеріг світових політиків від компромісів із росією задля розблокування нею шляхів українського експорту.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Кулеба сказав на сесії "Україна та ЄС: виграють усі" в Українському домі в Давосі, коментуючи спровоковану російською блокадою Чорного моря продовольчу кризу.

Кулеба зауважив, що росія наразі займається шантажем, обіцяючи розблокувати шляхи експорту для української сільськогосподарської продукції, якщо Захід зніме з неї санкції.

«На жаль, дехто ведеться на це, навіть серед високопосадовців міжнародного рівня, відповідальних за глобальну торгівлю... Ми співчуваємо всім у світі, кого торкнуться масштабні наслідки цієї російської блокади. Але я закликаю кожного політика, незалежно від його статусу чи країни, яку він представляє: «Перш ніж говорити про зняття санкцій для порятунку від голоду дітей десь у світі, приїдьте в Україну, подивіться на загиблих дітей, поговоріть з батьками, чиїх дітей ґвалтували російські військові, і замовкніть", - сказав Кулеба під оплески учасників сесії.

Він додав, що за півтора останніх місяця багато іноземних партнерів після особистих поїздок до звільнених від загарбників Ірпеня, Бучі та Бородянки змінювали свою попередню стриману позицію.

"Ми маємо сфокусуватися на протидії російському наративу, що єдиний спосіб уникнути продовольчої кризи - це зняти санкції з росії. Потрібно наголошувати на протилежному - що тільки росія відповідальна за глобальну продовольчу кризу. Всі, хто захищає верховенство права і міжнародний порядок, мають стояти на цій позиції замість того, щоб шукати шляхи тихцем діяти в інтересах росії", - переконаний глава української дипломатії.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив, що Європейський Союз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки призначені для експорту зернові, заблоковані у морських портах внаслідок російської агресії.
 

Ще на цю тему