«КримSOS»: загальний термін ув'язнення кримських політв'язнів збільшився до 1064 років

17:00 24.05.2022

Загальний термін вироків політв'язням у Криму збільшився до 1064 років та 2 місяців ув'язнення. Про це повідомив аналітик правозахисної організації «Крым SOS» Євген Ярошенко.​

«Ще п’ятьом кримським татарам було винесено обвинувальний вирок та засуджено сумарно на 62 роки. Відтепер сумарний термін ув’язнення жертв політичних переслідувань в окупованому Криму становить 1064 роки і 2 місяці», – розповів Ярошенко.

Йдеться про рішення судді Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону, який виніс вирок п'ятьом кримським татарам за нібито причетність до забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». Білял Аділов, Тофік Абдулгазієв, Владлен Абдулкадиров, Ізет Абдуллаєв та Меджит Абдурахманов сумарно отримали 62 роки позбавлення волі.

«РФ використовує своє законодавство для переслідування кримськотатарських громадських активістів, правозахисників та релігійних діячів, які виражають незгоду з діями окупантів в Криму. Найбільше людей окупанти засудили у так званих справах «Хізб ут-Тахрір» – 61 політв’язень отримав вирок до 19 років позбавлення волі, а 24 ще чекають рішення суду», – повдіомив Ярошенко.

За інформацією «КримSOS», станом на травень 2022 року в окупованому Криму жертвами політичних переслідувань стали 142 особи, 123 з яких перебувають за ґратами.

Ще до повномасштабного вторгнення Росії президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю кримським ЗМІ заявляв, що у Кремлі «гальмують» процес звільнення українських політв'язнів, зокрема кримчан, із російського ув'язнення.

Російський глава Криму Сергій Аксьонов (за документами – Аксенов) стверджує, що у Криму немає політичних ув'язнених.

Ще на цю тему