У Маріуполі вода розмиває стихійні поховання у подвір'ях, місту загрожує епідемічна й екологічна катастрофа — омбудсмен

08:20 23.05.2022

У Маріуполі після запуску окупантами пошкоджених систем водопостачання вода вилилася на поверхню та почала розмивати стихійні поховання у подвір'ях.

Внаслідок цього виникла висока загроза потрапляння трупної отрути, бактерій, мікобактерій туберкульозу та інших збудників хвороб, які могли бути у померлого, у водопровідну систему, підземні джерела та у річки з морем, зазначила Людмила Денісова, пише НВ.

«Упродовж майже трьох місяців захоплення та окупації міста жителі ховали вбитих рашистами рідних та сусідів на подвір'ях біля будинків, що знаходяться поряд з комунікаціями водопостачання та водовідведення. Могили переважно не дуже глибокі — майже на поверхні», — пише омбудсмен.

Враховуючи, що фільтраційні системи та насосні станції для перекачування каналізаційних стоків також пошкоджені окупантами, питна вода змішується зі стоками з каналізації й стає непридатною для споживання, повідомляє Денісова.

«Крім того, російські загарбники перетворили місто на сміттєзбірник, оскільки побутове сміття нічим вивезти вже два місяці, його почали викидати поряд з будинками. Частина сміття затоплена водою з пошкоджених труб водопостачання та від дощів, що призводить до росту патогенних бактерій, які потім потрапляють до ґрунтових вод, річок та моря», — йдеться у повідомленні.

Крім того, через розірвані ракети та авіабомби ґрунти, підземні води в місті забруднені хімічними речовинами та важкими металами, що призводить до небезпечного для людини і довкілля накопичення канцерогенного сміття. Це загрожує масовими отруєнням та епідемією інфекційних хвороб для маріупольців, а наслідки для довкілля будуть проявлятися роками не лише в Україні, а й за її межами.

«Дії окупантів є порушенням чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них (в тому числі Протоколу № 1 від 1977 року) та є геноцидом українського народу відповідно до статті 6 Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти геноциду та порушень прав людини», — наголосила Денісова.
 

Ще на цю тему