Замість глобальних трейдерів торгувати російською нафтою розпочали нові гравці

09:30 21.05.2022

Найбільші світові нафтотрейдери скорочують торгівлю російською нафтою, замість них експортувати сировину Кремлю допомагають менші торговельні компанії та зовсім нові гравці. 

Як пише видання Порти України, про це повідомляє Bloomberg.

Ринок намагається з’ясувати, хто збирається заповнити порожнечу. Відповіді включають середнього трейдера з Женеви, тісно пов’язаного з Москвою, декілька менших фірм, які стають активнішими, а також деякі абсолютно нові імена, в тому числі Bellatrix — ім’я поганої чарівниці із всесвіту Гаррі Поттера”, — зазначає агентство.

Широке коло трейдерів показує, як Росія долає наслідки виходу Trafigura Group та Glencore Plc, двох найбільших сировинних трейдерів. Найбільший світовий нафтотрейдер Vitol Group минулого місяця також заявив, що планує зменшити обсяги торгівлі цього кварталу.

За даними Bloomberg, Litasco, торговельний підрозділ російської нафтової компанії «Лукойл», став найбільшим продавцем флагманського сорту Urals. Цей трейдер наймав танкери для перевезення щонайменше 14 млн барелів у квітні та 8,6 млн у травні, що значно перевищує обсяги інших гравців.

Більшість вантажів Litasco, ймовірно, надходило від «Лукойлу». Трейдер також почав відправляти більше сирої нафти з арктичного регіону до Італії, де «Лукойл» володіє нафтопереробним заводом. Раніше нафта з цього регіону надходила до Північної Європи та Північної Америки.

Важливі зрушення відбуваються і в Азії, звідки Росія експортує понад 350 млн барелів на рік, більшість з яких надходить покупцям у цьому регіоні. Це майже чверть національного експорту нафти”, — вказує агентство.

Дані суднових брокерів показують, що китайська Shandong Port Group, яка має глибокі зв’язки з нафтопереробними заводами провінції Шаньдун, цього місяця найняла танкер Kriti Future для перевезення російської нафти ESPO з порту Козьміно до Китаю.

Компанія, яку підтримує місцева влада, має кілька портів, сховищ і власний флот. Участь Shandong Port Group свідчить про те, що деякі покупці нафти ESPO починають брати більшу участь у транспортуванні російської нафти після припинення активності основних трейдерів.

Щонайменше дві китайські нафтові компанії та міжнародний трейдер припинили відвантаження нафти ESPO з Козьміно до Китаю на початку цього місяця, повідомили трейдери.

Закупівлі російського флагманського сорту Urals розпочав новий трейдер — Bellatrix. У квітні компанія транспортувала майже 3 млн барелів, що становить чверть усієї нафти Urals, відправленої з балтійського порту Приморськ. За даними портових агентів, цього місяця Bellatrix найняла п’ять танкерів aframax для вивезення нафти з Приморська. Привертає увагу, що чотири з цих суден — російської державної компанії «Совкомфлот».

Двоє суднових брокерів і троє трейдерів сказали, що ніколи раніше не чули про Bellatrix і не змогли отримати контактну інформацію. Компанія також ніколи не з’являлася у звітах портових агентів, складених Bloomberg.

За інформацією трейдерів та суднових брокерів, більше суден для перевезення російської нафти найняли менші фрахтувальники. Очікування заборони Євросоюзу у поєднанні з виходом більших компаній посилює тиск на азійських клієнтів, щоб вони припинили відкрито приймати ці обсяги.

Усе більше залученою до торгівлі російською нафтою стає гонконгська Livna Shipping Ltd. За даними Vortexa, компанія була зазначена як фрахтувальник восьми танкерів для транспортування ESPO до Китаю у травні. У квітні компанія була відносно невеликим гравцем і мала лише два чартери, а в березні не мала жодного.

15 березня Євросоюз заборонив прямо чи опосередковано мати будь-які економічні зв’язки з російськими державними компаніями «Роснєфть», «Газпром Нєфть», «Транснєфть», «Совкомфлот» або їхніми мажоритарними акціонерами. Заборона не поширюється на виконання до 15 травня 2022 року контрактів, укладених до 16 березня 2022 року. Ключові нафтотрейдери інтерпретували положення як заборону мати справу з російськими держкомпаніями.

До 15 травня найбільші глобальні незалежні нафтотрейдери Vitol, Trafigura і Glencore заявили про наміри повністю припинити або значною мірою скоротити обсяги торгівлі російською нафтою та нафтопродуктами.

Минулого тижня керівник азіатського бізнесу найбільшого глобального незалежного нафтотрейдера Vitol Group Майк Мюллер заявив, що сировинним трейдерам стане набагато складніше купувати та продавати російську нафту після 15 травня.
 

Ще на цю тему