Заборона ЄС укладати угоди з нафтобізнесом РФ ускладнить торгівлю російською нафтою, але не зупинить потоки

13:00 19.05.2022

Заборона Євросоюзу мати економічні зв’язки з російськими державними енергетичними корпораціями, яка набула чинності 15 травня, має спровокувати подальше зниження обсягів сирої нафти та нафтопродуктів, які купують і продають європейські компанії, але не зупинять російський нафтоекспорт, оскільки буде дуже важко відокремити нафту за географічним походженням. 

Як пише видання Порти України, про це повідомляє Bloomberg.

Навіть коли ЄС, нарешті, заборонить закупівлю нафти у Кремля, це не зупинить нафтовий трафік з російських портів. Існує декілька причин чому”, — зазначає видання.

Росія зробить усе можливе, щоб вантажі продовжували рухатися. Нафта продовжить надходити до Китаю та Індії, причому в зростаючих обсягах. Морські перевезення все більше залежатимуть від російських суден. Державний «Совкомфлот» керує флотом із понад 100 нафтових танкерів, починаючи від так званих суден середньої дальності, здатних перевозити 40 тис. тонн нафтопродуктів на регіональні ринки, до найбільших нафтовозів, які можуть транспортувати увосьмеро більше на величезні відстані.

Судна, які використовуються для російської закордонної торгівлі, значною мірою були усунені з ринку. Коли Велика Британія додала «Совкомфлот» до свого списку санкцій, це змусило міжнародних страховиків відмежуватися від судновласника. Найбільше судно компанії, супертанкер Svet дедвейтом 340 тис. тонн, не перевозив вантажі з моменту доставки партії ангольської нафти до Китаю в лютому.

Страхування суден «Совкомфлоту», що курсують по маршруту до Індії, ймовірно, буде забезпечувати російська держава, а не асоціації взаємного страхування або P&I клуби, які зазвичай виконують цю роль.

Але потоки нафти із західної Росії на азіатські ринки різко зросли після вторгнення в Україну і, схоже, зростатимуть ще більше. Вантажі також почали обробляти в порту Фуджейра в ОАЕ, де нафта може бути очищена або збережена, змішана та перепродана.

Також будуть винятки для сирої нафти, яка постачається транзитом через Росію, переважно з Казахстану, але також у значно менших обсягах з Азербайджану та Туркменістану.

Хоча більша частка нафти у цих вантажах буде видобуватися в Росії, юридичне походження нафти буде вважатися не російським. Казахстан, приміром, закачує нафту в російську систему трубопроводів. Ця нафта змішується з обсягами російських нафтових родовищ, щоб отримати стандартизовані експортні сорти — REBCO (Urals) і Siberian Light.

Незважаючи на те, що фінансова операція відбувається між покупцем і Казахстаном, вантаж виглядає російським. Він маркується як російський сорт і завантажується в російському порту. Це може спричинити всілякі репутаційні ризики для компаній, таких як Vitol Group, які займаються експортом казахстанського Urals.

Хоча Європа може припинити купувати російську нафту, навряд чи вдасться уникнути дизельного палива, виробленого з цієї нафти. Пряма торгівля дизельним паливом між Росією та європейськими країнами може припинитися, але продукт, виготовлений з російської нафти на зарубіжних НПЗ, все одно буде надходити в європейські порти. Російська нафта, що переробляється на закордонних НПЗ, перестає бути російською. Дизельне паливо, що виробляється, скажімо, на індійському НПЗ – це індійське дизельне паливо, незалежно від того, звідки надходила нафта. Продукція виготовляється відповідно до жорстких специфікацій, необхідних для країн-споживачів, і наразі немає механізму, щоб визначити, звідки походить нафта, з якої нафтопродукти були вироблені.

Мета вже запроваджених заходів ЄС і запропонованих санкцій, які можуть бути прийняти країнами-членами, полягає не в тому, щоб зупинити надходження нафти з Росії як такої. Це спроба зупинити або принаймні значно зменшити дохід, який Росія отримує від експорту нафти”, — вказує видання.

15 березня Євросоюз заборонив прямо чи опосередковано мати будь-які економічні зв’язки з російськими державними компаніями «Роснєфть», «Газпром Нєфть», «Транснєфть», «Совкомфлот» або їхніми мажоритарними акціонерами. Заборона не поширюється на виконання до 15 травня 2022 року контрактів, укладених до 16 березня 2022 року. Багато трейдерів інтерпретують положення як заборону мати справу з російськими енергетичними держкомпаніями після 15 травня цього року.

Минулого тижня керівник азіатського бізнесу найбільшого глобального незалежного нафтотрейдера Vitol Group Майк Мюллер заявив, що сировинним трейдерам стане набагато складніше купувати та продавати російську нафту після 15 травня, коли набуде чинності заборона ЄС на угоди і транзакції з російськими державними енергетичними компаніями.

Раніше ключовий посередник у торгівлі російською нафтою глобальний незалежний трейдер Trafigura заявив, що планує повністю припинити експорт нафти «Роснєфті». За словами прес-секретаря компанії, це скоротить бізнес із державним виробником до невеликої частини довоєнного рівня, залишивши постачання в Європу окремих рафінованих продуктів, таких як дизельне паливо.
 

Ще на цю тему