Євросоюз допоможе Україні в експорті зерна всупереч морській блокаді — Борель

13:20 17.05.2022

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що міністри розглянули підтримку економіки України шляхом лібералізації торгівлі та спрощення транспортного сполучення.

За його словами, є план дій щодо запровадження так званих зелених коридорів для України, і Євросоюз, зазначив він, має допомогти продовжувати її виробництво та експорт зерна, повідомляє Укрінформ.

«Сховища України заповнені, але вони не можуть експортувати це зерно. Їм необхідно звільнити складські потужності, щоби прийняти наступний урожай. Тому ми працюємо над тим, щоб допомогти вивезти це зерно потягами через «коридори солідарності», — додав Боррель.

Він наголосив, що продовольча криза та зростання цін на електроенергію — наслідок війни, коли Росія бомбардує українські поля, руйнує, спалює, розкрадає сховища, а її військові кораблі блокують чорноморські торгові шляхи та українські порти, не дозволяючи вивезення української пшениці на експорт.

«Це, звичайно, негативний вплив на життя людей в Африці чи в Азії, і вони хочуть отримати відповіді. Але їм шкодять не наші санкції, а наслідки війни, яку Росія розв’язала проти України», — резюмував Боррель.

Росія блокує експорт зерна з українських портів, щоб спровокувати світову продовольчу кризу, заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Ще на цю тему