У Франції пором перетворили на готель для майже тисячі біженців з України

10:00 17.05.2022

Пришвартований в порту Марселя дванадцятипалубний пором Méditerranée оператора Corsica Linea став тимчасовим притулком для більш ніж 800 українських біженців.

Як пише видання Порти України з посиланням на The Washington Post, пором Méditerranée на сьогодні є одним із найбільших у Франції центрів тимчасового розміщення українських біженців. Переважну більшість його мешканців становлять жінки та діти.

На борту для українців передбачені розваги, психологічна підтримка та різноманітні інші види допомоги. Психіатри, вчителі французької мови та представники банку доступні на поромі. В приміщенні, яке раніше було баром, організовано дитячий садок, а кінотеатр використовується для проведення ярмарків вакансій із місцевими компаніями.

«Це схоже на містечко», — сказав П’єр-Антуан Вілланова, виконавчий директор компанії Corsica Linea, яка керує поромом.

Коли Європа мобілізувалася для допомоги біженцям з України, Вілланова думав про те, як його компанія може допомогти. Méditerranée не працював протягом більшої частини пандемії, в той час як діяли обмеження на пересування через кордон. За кілька днів він і французький уряд обговорювали деталі перетворення судна на плавучий центр для біженців.

Для французьких чиновників ідея розміщення біженців на поромі була привабливою частково з практичних причин. Марсель зіткнувся з житловою кризою. Доступних місць не вистачало ще до напливу українських біженців. І тому плавучий центр виявився ідеальним рішенням для Крістофа Мірманда, префекта регіону.

Проте планується, що у середині червня Méditerranée відновить звичайне поромне сполучення між Марселем та Алжиром. І куди далі поїдуть пасажири порома, поки невідомо. Французькі чиновники терміново вивчають альтернативні варіанти розміщення, включаючи можливість переселення біженців на інше судно або переїзд до менших міст.

Пором Méditerranée зазвичай перевозив пасажирів між Францією, Алжиром та Тунісом у Балеарському морі. Судно може розвивати швидкість до 44 км/год, доставляючи понад 2450 мандрівників і 700 транспортних засобів на кожну переправу.
 

Ще на цю тему