Російський «суд» повторно заарештували виправданого у 2020 році фігуранта «справи кримських мусульман»

16:40 13.05.2022

Визнаного у 2020 році невинним фігуранта «справи кримських мусульман» Ернеса Аметова заарештував Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. 

Про це 12 травня повідомляє «Кримська солідарність» із посиланням на адвоката Айдера Азаматова, пише Крим.Реалї.

До сьогодні кримський татарин перебував на волі – з моменту оголошення виправдувального вироку у вересні 2020 року.

Суддя Олексій Магомадов ухвалив взяти Аметова під варту на 2 місяці. Прокуратура звинувачує кримського татарина в участі у терористичній організації та спробі державного перевороту в Криму. Аметов заперечує всі звинувачення.

«Кримська солідарність» зазначає, що попри звинувачення у тероризмі, у матеріалах справи немає згадки про зберігання зброї, вибухівки та реальних планів обвинувачених у скоєнні терактів.

Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року разом із Сейраном Салієвим, Марленом Асановим, Тимуром Ібрагімовим, Сервером Зекір'яєвим та Меметом Бєляловим після обшуків у Криму. 3 роки слідства та судових розглядів мусульманин провів у слідчих ізоляторах Криму і Ростова-на-Дону.

У 2020 році його виправдали та звільнили у залі суду через відсутність доказів. Це був перший подібний випадок у «справах Хізб-ут-Тахрір» не тільки в анексованому Криму, а й на території сусідньої Росії. Однак у березні 2022 року апеляційний суд переглянув рішення Південного окружного військового суду та надіслав справу на новий розгляд.
 

Ще на цю тему