«Совкомфлот» продав п’ять танкерів і чотири газовози заради погашення кредитів в умовах санкцій

15:40 13.05.2022

Російський державний судноплавний гігант «Совкомфлот» продав близько десятка суден, оскільки працює над погашенням кредитів західним банкам, припиняючи ділові зв’язки для дотримання санкцій. 

Про це повідомляє The Wall Street Journal, пише видання Порти України.

Як повідомили поінформовані джерела видання, «Совкомфлот», продав п’ять танкерів дубайській Koban Shipping і чотири газовози сингапурській Eastern Pacific Shipping. Сингапурська компанія заплатила $700 млн банку, який став власником суден.

Російський оператор також веде переговори щодо подальшого продажу суден з іншими компаніями, серед яких фігурує China Merchants Group.

У письмовій заяві російська компанія заявила, що продає «застарілі судна, а також судна, використання яких здавалося неможливим через обмеження, накладені проти російського комерційного флоту».

Кінцевий власник деяких суден може бути невідомий певний час. Деякі транзакції, ймовірно, відбуватимуться через мережу фіктивних компаній, зазначають джерела. Купівля безпосередньо у суб’єкта санкцій несе ризики штрафу.

Судноплавні брокери повідомили, що деякі судна, які були продані, змінили свої назви та реєструються під іншими прапорами, щоб бути застрахованими.

«Совкомфлот» замовив будівництво понад 30 суден, серед яких більшість становлять газовози для газових проектів в Арктиці. Угоди передбачають виплати компанією близько $2 млрд і лізингових контрактів на $3 млрд протягом наступних трьох років.

У них короткий термін для продажу. Їхні ЗПГ-танкери будуть дуже затребувані. Існує довга черга замовлень, на створення одного потрібно три з половиною роки, а коштує це $230 млн”, — сказав генеральний директор Frontline Management AS Ларс Барстад.

Крім того, «Совкомфлот» також переміщує управління своїм флотом до Дубая, більшість суден компанії було зареєстровано там минулого місяця. Переміщення дозволить компанії продовжувати доступ до послуг, які необхідні для підтримки плавання суден.

Продаж флоту відбувається напередодні терміну, коли компанії в Євросоюзі повинні припинити свої відносини з Росією, щоб виконати санкції, введені після вторгнення в Україну.

У квітні «Совкомфлот» заявив, що виконає свої зобов’язання по двох випусках єврооблігацій на суму майже $930 млн з терміном погашення в 2023 і 2028 роках попри санкції.

Раніше Lloyd’s List повідомляв, що «Совкомфлот» планує продати до однієї третини свого флоту.
 

Ще на цю тему