Німеччина зможе «певною мірою» пережити зиму без поставок російського газу

20:20 12.05.2022

Німеччина готова до російських енергетичних санкцій і зможе «якось пережити» зиму.

Про це заявив міністр економіки ФРН Роберт Габека, виступаючи 12 травня в Бундестазі на сесії, присвяченій прискоренню розбудови відновлювальної енергетики, передає кореспондент Укрінформу.

«Вчора ввечері опубліковано указ, яким європейські газові компанії потрапили під санкції росії. У Німеччині вони торкнулися «Газпрому» та її дочірніх підприємств. Це означає, що кілька дочірніх підприємств не отримують газу з рф. Але ринок пропонує альтернативи, вони заміняють газ на ринку іншим газом. Ми уважно відстежуємо ситуацію. Ми підготувалися до цієї ситуації», - сказав політик.

Читайте також: Дешевше, ніж у газпрому: Болгарія з червня купуватиме американський скраплений газ
Так Габек прокоментував спроби росії посилити тиск на Німеччину в питанні постачання газу, зокрема, введенням санкцій проти її колишніх дочірніх підприємств Gazprom Germania та інших, які німецька держава підпорядкувала собі після на початку березня.

Коментуючи ситуацію загалом, Габек визнав, що розвиток подій показав, що енергетику можна використовувати як зброю, що зараз і робить кремль. Передумовою безпеки Німеччини в майбутньому є розширення використання відновлюваних джерел енергії, додав «Зелений» політик.

В інтерв’ю виданню Wirtschafts Woche того ж дня Габек заявив, що в разі бойкоту росією постачання газу Німеччина зможе пережити зиму. «Якщо ми матимемо повні сховища на час зміни років (наприкінці року), якщо два з чотирьох орендованих нами плавучих танкерів LNG будуть підключені до мережі, і якщо ми значно заощадимо на енергії, ми зможемо певною мірою пережити зиму, якщо поставки російського газу будуть відрізані», - сказав міністр.

Раніше він обіцяв незалежність від російського газу не раніше 2024 року.

Загалом у Німеччині налічує 47 підземних сховищ у 33 місцях, якими керують близько 25 компаній. Слід зауважити, що найбільше німецьке газове сховище, в Редені в Нижній Саксонії, належить Gazprom Germania, воно на момент початку війни виявилося практично порожнім. На нього припадає приблизно п’ята частина всіх потужностей Німеччини в сфері газозберігання.

Наразі сховища, за даними Мінекономіки, заповнені майже на 39%.

Напередодні уряд рф затвердив перелік енергокомпаній, проти яких запроваджуються блокуючі заходи. У списку 31 юридична особа, серед яких переважно колишні «дочки» «Газпрому», пов'язані з Gazprom Germania GmbH та Gazprom Marketing & Trading Ltd. Також під рестрикції потрапило EUROPOL GAZ S.A., спільне підприємство «Газпрому» з PGNiG, оператором польської частини газопроводу «Ямал – Європа».

Теми:

Ще на цю тему