ЄС дозволив Україні експортувати свинину та яловичину через свої порти

11:20 12.05.2022

Європейська комісія, країни-члени ЄС та Україна узгодили порядок експорту української свинини та яловичини через територію та порти Євросоюзу. 

Це має стати вагомим кроком підтримки української економіки на фоні критичного обвалу рівня українського експорту. Транзитним пунктом обрано румунський пункт пропуску Ісачеа-Орлівка. Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики, пише ZN.UA.

Через війну Росії проти України наша держава не має доступу до традиційних шляхів експорту своєї продукції. Раніше такі товари відправлялися через українські порти. Нові умови змусили владу шукати нові варіанти ввезення та транзиту українських товарів через територію ЄС.

Так, сторони узгодили здійснення транзиту м’яса свинини та яловичини, а також та м’ясних продуктів та композитних продуктів з цих видів м’яса, оброблених відповідно до категорій обробок B-F (відповідно до пункту 1 додатку XXVI до Регламенту (ЄС) № 2020/429).

«Оскільки Україна не авторизована на експорт цих видів товарів до ЄС в частині проходження аудиту країни щодо здоров’я тварин, в якості виключення на час військового стану і деблокади українських портів, дозволено транзит виключно через порти Румунії», — зазначили в Мінагрополітики.

При цьому вантажі мають відповідати таким вимогам:

  • супроводжуватися міжнародним ветеринарним сертифікатом, який вимагається країною-імпортером (країною-призначення);
  • транспортуватися у закритих контейнерах з потужностей походження до країни-імпортера (країни-призначення);
  • оператор ринку має завчасно повідомляти відповідний прикордонний пункт контролю про ввезення таких вантажів шляхом заповнення першої Частини 1 загального документа здоров’я для ввезення (CHED-P) через інформаційну систему ЄС – TRACES NT;
  • ввозитися та вивозитися з території ЄС через схвалені прикордонні пункти контролю.

На час воєнного стану, до основних додаються також тимчасові пункти пропуску (для Польщі —Шегені, для Румунії — Ордівка та Вадул-Сірет).
 

Ще на цю тему