WSJ: США налаштують росіян проти війни з Україною,якщо визнають всі долари в Росії недійсними

10:00 11.05.2022

Санкції майже ніяк не вплинули на більшість росіян. Але є дещо, що Мінфін США може зробити, щоб створити реальний політичний тиск на режим Владіміра Путіна.

Це негайне припинення обігу всіх банкнот номіналом 100 доларів у Росії. Про це в статті для Wall Street Journal пише науковий співробітник Інституту Гувера Маркос Коуналакіс, передає ZN.UA

Він зауважує, що росіяни не інвестують в пенсійні фонди. Натомість як заможні, так і пересічні громадяни Росії намагаються захистити свої заощадження, купуючи долари США. Нестійкість рубля сильно контрастує зі стабільністю й захищеністю американської валюти. І впродовж багатьох років росіяни найбільше віддавали перевагу купюрам номіналом 100 доларів. Станом на 2019 рік на території Росії було 300 кілограмів таких купюр, захованих в матраси й інші домашні схованки. Це приблизно 31,5 мільярдів доларів.

Проблеми з валютою завжди викликали паніку в Росії. У 1996 році рішення Вашингтона змінити дизайн стодоларової банкноти, щоб її було важче підробити, перелякало росіян. Вони боялися, що їхні заощадження раптом перетворяться на папір. Люди почали відмовлятися приймати купюри старого зразка. В ті часи у росіян на руках було більше доларів, ніж будь-якої іншої валюти. І більшість цих зелених банктон мали номінал 100. Тоді, у 90-х, Мінфін США нічого не говорив про відкликання доларів старого зразка. Але багато російських банків відмовлялися їх приймати або ж вимагали додаткову комісію за обмін.

Автор зауважує, що санкції не змогли змусити Путіна відмовитися від своїх військових цілей. І частково це сталося тому, що добробут більшості росіян від них ніяк не постраждав. Натомість швидка ануляція всіх стодоларових банкнот створить реальне невдоволення російського населення війною проти України. Зважаючи на нинішнє становище російських банків, вони не можуть легко й швидко конвертувати ці долари в щось інше. Заощадження росіян різко перетворяться на звичайні папірці. Тоді Путін більше не зможе приховувати наслідки війни від тих, на чию підтримку він спирається.

Президент Джо Байден повинен чітко заявити, що всі стодоларові купюри будуть анульовані саме через те, що російський автократ почав війну проти України. Після цього Путін може перекручувати правду і вигадувати, все що завгодно. Але росіяни будуть все одно знати, що саме через його поведінку всі їхні заощадження раптом зникли. Насправді було б навіть добре анулювати всі банкноти номіналом 100 доларів у світі. Адже 80% з них лежать в кишенях за кордоном. Готівка, яку легко транспортувати, - важливий інструмент для глобальної корупції і злочинності, сказав колишній міністр фінансів США Ларрі Саммерс.

Крупні купюри, такі як 100 доларів, використовуються терористичними групами й наркоторговцями для організації своїх торговельних операцій. Саме тому банкноти 500 євро отримали своє прізвисько «Бін Ладени». США припинили використовувати купюри в 500, 1000, 5000 доларів ще в 1969 році. Якщо зараз вивести з ужитку крупні банкноти знову, це завдасть удар по автократичних режимах, наприклад, в КНДР. Вони втратять легкий спосіб відмивати гроші.

Дослідження, проведені в США, говорять, що відмова від 100 доларів допоможе боротьбі з ухиленням від сплати податків і комерційними крадіжками. Навіть початок обговорення про можливу ліквідацію стодоларових банкнот створить проблеми в Росії, Ірані, Венесуелі й інших країнах. Лише натяк на це може більше похитнути політичний статус-кво Путіна, ніж санкції. Зрештою, будь-який ненасильницький спосіб, який дозволить змусити Путіна відмовитись від своїх імперіалістичних цілей і врятувати життя в Україні, вартий того, щоб спробувати.
 

Ще на цю тему