Окупанти вкрали з України 400-500 тис. тонн зерна: у МЗС планують його арешти і конфіскацію з допомогою західних партнерів

15:40 10.05.2022

Російські окупанти вкрали в Україні вже 400-500 тисяч тонн зерна, яке відправляють до тимчасово окупованого Криму.

Як заявив під час брифінгу міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, МЗС має напрацювання про арешти та конфіскацію зерна з допомогою західних партнерів та скоро їх оголосить, передає корепондент УНН.

“Ми бачимо, що десь 400-500 тисяч тонн, це те, що вони відправляють у напрямку Криму організовано… Ведеться паралельна робота, яка пов’язана з тим, щоб можна було оперативно арештовувати і конфісковувати зерно з допомогою наших західних партнерів. Цю лінію веде МЗС, там є певні напрацювання. Коли буде рішення, вони його озвучать”, – заявив Сольський.

За словами міністра, вивіз зерна – це великий "бізнес", яким керують люди вищого рівня, ніж “ті, хто ворують телевізори”. Цим займаються, у тому числі, працівники спецслужб країни-агресора та різного роду аферисти.

“Машини відправляються у сторону Криму. Крим у цей сезон, навіть коли ми його контролювали, стандартно вже імпортував зерно. Враховуючи, що вони останні декілька років не вирощували його, то тим більше їм потрібно зерно для внутрішнього споживання. І, крім того, вони налагоджують канали по загрузці кораблів через Севастополь”, – зазначив Сольський.

На його думку, практично всі кораблі, які йдуть з зерном із Севастополя, – це кораблі з краденим українським зерном. Тому що немає жодного розумного підходу тратити додаткові кошти, щоби переміщувати його з континентальної частини росії і грузити через Севастополь, якщо це можна грузити через Новоросійськ.

“Були вже такі факти, на які оперативно відреагувала МЗС. Кораблі розвернулися з Єгипту в сторону Лівану/Сирії. В принципі, ми приблизно розуміємо локальних трейдерів, а також людей, які в росії цим займаються, і інформація вже доноситься до відповідних органів. Наскільки я знаю, прокуратура або вже зареєструвала, або готується до того, щоб зареєструвати ці речі, і будуть відповідні міжнародні реакції”, – додав він.

Ще на цю тему