В Україні зацікавлені в диверсифікації джерел постачання природного газу, зокрема з Туреччини та Греції

15:20 10.05.2022

Оператор ГТС України працює над розширення можливостей Трансбалканського маршруту, що сприятиме диверсифікації джерел постачання природного газу в Україну.

Про це у відповідь на запит УНН повідомили в управлінні корпоративних комунікацій Оператора ГТС України.

«ОГТСУ працює над розширення можливостей Трансбалканського маршруту, що сприятиме диверсифікації джерел постачання природного газу в Україну, зокрема з Туреччини та Греції», - повідомили в управлінні.

При цьому, як зазначили в ОГТСУ, наразі українські компанії можуть замовити потужності європейських LNG і отримати газ через Польщу і Угорщину. Гарантовані потужності для імпорту газу з Польщі в Україну становлять 4 млн куб. м природного газу на добу, а з Угорщини — 8 млн куб. м.

«Ці потужності не залежать від наявності транзиту. Так, імпорт газу з Польщі в Україну, що здійснюється після припинення транзиту до Польщі наприкінці квітня 2022 року, доводить дієвість маршруту», - наголошують в управлінні.

Як раніше зазначав генеральний директор Оператора ГТС Сергій Макогон, нещодавно відкритий інтерконектор між Польщею та Литвою GIPL, який приєднав країни Балтії до європейського газового ринку, є значним проривом в питанні енергетичної безпеки всього регіону. Так зокрема, відтепер Газпрому буде значно важче шантажувати ці країни газом.

Також з його слів, Україна влітку має отримати доступ до СПГ-терміналів країн Балтії та Польщі.

Теми:

Ще на цю тему