Переговори ЄС шостому пакету санкцій проти РФ продовжаться сьогодні

10:40 09.05.2022

Відколи Єврокомісія оголосила про шостий, пакет санкцій проти Росії, представники 27 країн ЄС щодня зустрічаються для обговорення його деталей

Основним каменем спотикання є ембарго закупівлі російської нафти. Зокрема, прем'єр Угорщини взагалі назвав його "історичною помилкою", - повідомляє Голос Америки.

Минулої неділі уряди країн ЄС наблизилися до погодження шостого пакету санкцій проти Росії. На понеділок призначено додаткові переговори, щоб узгодити, як забезпечити країнам, найбільш залежним від російських енергоносіїв, можливість адаптуватися до санкцій.

«Рада ЄС єдина в питанні про необхідність прийняття шостого пакету санкцій, – йдеться у заяві Франції, яка головує в ЄС та Комісії, – здебільшого було досягнуто вельми значного прогресу». Завдання полягає в тому, щоб забезпечити постачання нафти таким, що не має виходу до моря Угорщини, Словаччини та Чехії, які значною мірою залежать від російської нафти.

«Нам ще належить у дусі солідарності завершити роботу над гарантіями, які необхідні для забезпечення умов постачання нафти державам-членам, які в даний час перебувають у дуже специфічній ситуації щодо постачання трубопроводами з Росії», – йдеться у спільній заяві.

За словами джерел у ЄС, у п'ятницю Єврокомісія запропонувала внести зміни до запланованого ембарго на постачання російської нафти, щоб дати трьом країнам більше часу для адаптації до постачання енергоносіїв із альтернативних джерел.

Згідно з первісним планом, усі країни ЄС мали припинити закупівлю російської нафти протягом шести місяців, а російських нафтопродуктів – до кінця року. Уточнена ж пропозиція передбачає надання Угорщини, Словаччини та Чехії допомоги у модернізації їх нафтопереробних заводів для переробки нафти з інших країн та відкладає їхню відмову від російської нафти до 2024 року.

Також буде передбачено тримісячний перехідний період до повної заборони транспортувати російську нафту морським шляхом, а не один місяць, як пропонувалося спочатку. Це пом'якшення санкція робиться на вимогу Греції, Мальти та Кіпру, додав один із джерел.
 

Ще на цю тему