Україна на час воєнного стану обмежила експорт гречки, жита й вівса

10:40 08.05.2022

Експорт продукції, дефіцит якої можливий в Україні, на час дії воєнного стану буде обмежено. Наразі вже обмежено експорт гречки, жита та вівса.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, передає кореспондент Укрінформу.

«У відповідному рішенні уряду щодо забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного часу закладена необхідність щомісяця переглядати баланси. Наше міністерство це робить. І по тих позиціях, де ми бачимо критичну ситуацію, ми будемо обмежувати експорт. Наприклад, зараз обмежений експорт гречки, важливого для хлібопекарської галузі жита, вівса», — зазначив Висоцький.

Він також наголосив, що уряд моніторить ситуацію з продуктами, експорт яких підлягає ліцензуванню. І не регулюватиме вивезення тих товарів, яких в Україні накопичились значні залишки.

«Ми слідкуємо за ситуацію по тих позиціях, на які діє ліцензування експорту, — це пшениця, цукор. Щоб розуміти, скільки їх вивозиться, і не давати вивезти більше, ніж є надлишок. Щодо, наприклад, соняшникової олії чи кукурудзи, яких у нас достатньо, тут регулювання немає. Міністерство фактично в щомісячному режимі оновлює баланси і виносить на розгляд уряду питання щодо того чи іншого регулювання, щоб фізично були доступні продукти, перш за все, для споживання українцями», — сказав заступник міністра.

Кабінет Міністрів затвердив план заходів із забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану. Зокрема, уповноваженим органам доручено регулярно відстежувати статистику балансу основних продуктів харчування, формувати обсяги закупівлі продовольчих товарів тривалого зберігання і забезпечувати їх закупівлю, формувати перелік товарів критичного імпорту тощо. Також зазначається, що держава і надалі, на період дії воєнного стану, регулюватиме обсяги вітчизняної с/г продукції на експорт.

Ще на цю тему