Строковиків з окупованого Криму дуже активно відправляють на війну з Україною - Ташева

13:20 07.05.2022

Строковиків із тимчасово окупованого Криму активно відправляють на війну з Україною, Крим повномасштабно втягнутий у війну.

Про це на брифінгу в Укрінформі заявила постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.

«Хочу сказати, що строковиків дуже активно з Кримського півострова відправляють на бойові дії проти нашої держави», - зазначила Ташева.

За словами Ташевої, на півострові, лише за відкритими даними, «останнім часом відбулося як мінімум 72 похорони» військовослужбовців рф, за підтвердженою інформацією, 41 особа з них – це точно вихідці з Криму. Як підкреслила Ташева, цифри насправді є більшими.

Тобто, як зазначила вона, скоріше за все, загиблі на війні є громадянами України, тому що в їх документах значиться, що вони народилися на території півострова, і якщо вони на момент 2014 року проживали там або народилися там, це означає, що вони є громадянами України.

Як підкреслила Ташева, це незаконні дії з боку російської федерації, воєнний злочин, порушення міжнародних норм, тому що країна-окупант не має права призивати цивільне населення на строкову службу і тим більше відправляти на війну.

За словами постійного Представника Президента України в АР Крим, починаючи з 2014 року у Криму проходять призовні кампанії. Призовна кампанія стартувала вже 1 квітня в тому числі й на території окупованого півострова. Мінімум 5 тисяч осіб кожного року призивається до лав російської армії, сказала вона.

Як зазначила Ташева, росія, навіть за власним законодавством, не може відправляти строковиків на війну. Водночас за даними журналістських розслідувань, і за даними Представництва, близько половини складу крейсера «Москва» становили саме строковики, у тому числі й строковики з Криму.
 

Ще на цю тему