За воєнні злочини в Україні мають бути покарані і виконавці, і їхні командири - Amnesty

17:20 06.05.2022

Покарання за скоєні на території Україні під час російського вторгнення воєнні злочини мають понести всі, хто їх учинив, а також їхнє командування.

Про це на пресконференції в медіацентрі Україна – Укрінформ заявила генеральний секретар Amnesty International Аньєс Калламар.

"Злочини, які ми бачили в Україні під час російського вторгнення – руйнування, бомбардування, вбивства – цьому немає пояснення і розуміння. Ми говоримо, що верховенство права у світі має перемогти. Жертви мають право на правду і на справедливість. А всі, хто скоїв воєнні злочини, мають понести покарання, у тому числі їхнє командування", – наголосила Калламар.

Як зазначалося, представники Amnesty International відвідали Бучу, Ірпінь, Бородянку та інші постраждалі населені пункти.

"Ми бачили у Бородянці розбомблений будинок, у якому внаслідок повітряного удару загинуло близько 40 мирних жителів. Люди вважали, що вдома вони захищені і немає причин їх убивати. Виникає питання: чому росіяни били по цих будинках? Ці удари були безпричинними. Це – воєнний злочин", – заявила Донателла Ровера, старша радниця департаменту реагування на кризи AІ.

Як повідомлялося, Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що слідча група завершила огляд і фіксування воєнних злочинів в Ірпені, оголошено першу підозру за вбивство цивільних людей та ще 10 - за катування і мародерство.

Теми:

Ще на цю тему