Європарламент схвалив резолюцію з вимогою до рф повернути вкрадені літаки

16:00 06.05.2022

Європейський парламент схвалив резолюцію з вимогою до рф повернути вкрадені літаки та щодо посилення санкцій стосовно транспортного сектору росії, повідомляється на сайті євроінституції, пише УНН.

"Депутати Європарламенту (...) вимагають від росії повернути вкрадені літаки та закликають ЄС посилити санкції щодо росії", - йдеться у повідомленні з приводу ухвалення резолюції про вплив незаконної війни росії проти України на транспортний та туристичний сектор ЄС, ухваленої у четвер.

Депутати Європарламенту занепокоєні серйозним впливом війни на авіаційний сектор і жалкують, що рф, явно порушивши правила міжнародної цивільної авіації, змусила літаки, орендовані у іноземних компаній, пройти перереєстрацію в російському реєстрі повітряних суден. "Таке злодійство неприпустиме", — кажуть депутати Європарламенту, вимагаючи негайно повернути ці літаки їхнім законним власникам.

Вони наголошують, що війна в Україні завдала шкоди транспортному сектору ЄС через зростання цін на паливо та порушення ланцюжків постачання. Депутати Європарламенту вважають, що транспортних операторів ЄС, які мають зв'язки із російським ринком, слід підтримувати, оскільки вони переорієнтують свої операції, які були з росією.

У резолюції також міститься заклик до ЄС ще більше посилити санкції щодо російського морського сектору та відмовити у допуску суден, які пришвартувалися в росії на шляху до ЄС, до портів ЄС. Окрім того, всім суднам, які хочуть зупинятися в портах ЄС, слід заборонити заправлятися у російських портах, додається у тексті резолюції.

Також, за словами депутатів Європарламенту, рішення Європейської ради різко скоротити фінансування військової мобільності було помилкою, що підриває європейську безпеку. Вони закликають Єврокомісію знайти рішення для значного збільшення бюджету військової мобільності у межах програми Connected Europe Facility.

ЄС має допомогти державам-членам розвивати інфраструктуру подвійного призначення та транспортні сполучення всередині ЄС, а також із Західними Балканами, Молдовою, Грузією та Україною, додають депутати Європарламенту, також виступаючи за розширення транс'європейської транспортної мережі до України та Молдови.

Депутати Європарламенту також закликають країни ЄС підтримати готелі та служби короткострокової оренди в ЄС, які приймають українських біженців. Вони просять Єврокомісію створити тимчасову фінансову програму ЄС для підтримки туристичних компаній, які наймають людей, які рятуються від війни.

Теми:

Ще на цю тему