В окупованому Криму до «судів» направили вже 36 справ про «дискредитацію російської армії»

20:40 05.05.2022

У тимчасово захопленому Криму з 4 березня до 12 квітня було направлено до так званих «судів» уже 36 адміністративних матеріалів щодо «дискредитації використання збройних сил рф у цілях захисту інтересів російської федерації і її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки».

Про це поінформували в Офісі Омбудсмана у відповідь на інформаційний запит Укрінформу.

У відомстві нагадали, що з початку повномасштабної війни проти України загарбник почав «вдосконалювати» кримінальне законодавство та з метою придушення антивоєнного настрою. 4 березня 2022 року ввів нову норму до Кодексу про адміністративні правопорушення, а саме - ст. 20.3.3, яка передбачає покарання за «публічні діяння, направлені на дискредитацію використання збройних сил рф у цілях захисту інтересів рф та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки, у тому числі публічні заклики до перешкоджання використання збройних сил рф у зазначених цілях, а рівно направлені на дискредитацію виконання державними органами рф своїх повноважень за межами території рф в зазначених цілях».

«У період з 04.03.2022 року по 12.04.2022 року до «судів» тимчасово окупованого півострова було передано 36 матеріалів про адміністративні порушення за ст. 20.3.3 КоАП РФ», - йдеться у повідомленні.

Як приклад у Офісі Омбудсмана навели ситуацію, коли у постанові одного з цих «судів» про адмінправопорушення стосовно громадянки Валентини Шуман було зазначено, що вона публічно показала саморобний картонний плакат 30 см. на 20 см. із кольорами прапору України і тематичним написом «Ні війні».

«При цьому, допит свідка, який нібито бачив плакат, у «суді» не проводився, що свідчить про необ’єктивність судового розгляду», - зазначається у повідомленні.
 

Ще на цю тему