Російський «Совкомфлот» розпродує танкери заради погашення боргів — Lloyd’s List

10:20 05.05.2022

Російський танкерний гігант «Совкомфлот» планує продати до третини свого флоту, щоб погасити кредити західних банків і фінустанов до 15 травня, коли набудуть чинності санкційні положення Великобританії та Євросоюзу щодо згортання угод з російськими підсанкційними компаніями. 

Як пише видання Порти України, про це повідомляє Lloyd’s List.

Як зазначає видання, російська компанія оперативно працює над тим, щоб «фінансові зобов’язання та відносини з банками та фрахтувальниками залишалися неушкодженими».

Як повідомив поінформований високопосадовий представник галузі, обговорюється продаж щонайменше 40 із 121 судна, якими безпосередньо володіє компанія. Потенційні покупці представляють ОАЕ та Китай.

Наразі підтверджено продаж лише восьми суден, чотири з них придбала дубайська Koban Shipping. Відомо, що серед покупців є також китайські компанії. Крім того, декілька угод близькі до завершення. Джерела видання підтверджують, що наразі на продаж виставлено вже цілий пул суден і їх щодня стає більше. Керівництво «Совкомфлоту» не відповіло на прохання обговорити угоди.

«Совкомфлот» має $2,1 млрд боргу, що складається з короткострокових і довгострокових банківських позик. У звітах не вказано, скільки з цього заборговано західним кредиторам. Але цілком імовірно, що лише невелика сума з цієї загальної суми надійде від російських банків.

В принципі, усі банки та фрахтувальники мають до 15 травня фактично розірвати контракти, а це означає, що «Совкомфлот» має дуже короткий термін для погашення кредитів, і насправді у нього є лише один спосіб зробити це — продати судна”, — сказав один старший банкір, який зараз веде перемовини з «Совкомфлотом».

За словами тих, хто безпосередньо має справу з «Совкомфлотом», компанія дійсно прагне виконати свої фінансові зобов’язання. Банкіри припускають, що керівництво намагається забезпечити повернення компанії на міжнародний ринок, коли будуть зняті санкції.

У квітні компанія опублікувала заяву щодо двох непогашених випусків єврооблігацій на загальну суму $928 млн з терміном погашення в 2023 і 2028 роках. Вона чітко заявила про свій намір виконати свої фінансові зобов’язання, незважаючи на санкції, які обмежують її здатність здійснювати платежі.

Відповідно до санкцій, введених урядами Великобританії та ЄС, банкам надано пільговий період, щоб вийти з російських контрактів. Обидві юрисдикції встановили кінцевий термін розірвання відносин 15 травня 2022 року. До цієї дати банки повинні отримати всі непогашені кредити, що спонукає «Совкомфлот» продати значну частину свого флоту в стислі терміни будь-якому охочомупокупцеві поза межами міжнародних санкцій.

Раніше стало відомо, що «Совкомфлот» планує до 15 травня перенести свій фінансовий офіс з Кіпру до Азії.

«Совкомфлот» спеціалізується на перевезенні зрідженого газу, нафти та нафтопродуктів, один з найбільших у світі операторів танкерного флоту. Власний та зафрахтований флот, включаючи судна спільних підприємств, налічує 135 суден загальним дедвейтом 11,7 млн тонн.

Раніше США та ЄС запровадили санкції проти «Совкомфлоту» у зв’язку з військовим вторгненням РФ в Україну. Зокрема, у лютому Міністерство фінансів США ввело додаткові санкції стосовно «Совкомфлоту» та низки інших організацій, що належать або контролюються російським урядом.

Напомним, ПАО «Совкомфлот» находится в санкционных списках Украины, Великобритании, Канады, ЕС и США.

Подробно про санкции можно посмотреть в Базе данных юридических лиц, в отношении которых введены санкции Украины, ЕС, США, Канады и Великобритании в связи с российской агрессией против Украины.


 

Ще на цю тему