Україна і партнери залишили залу через головування білорусі у форумі з безпеки ОБСЄ

17:40 04.05.2022

Делегації України та країн-партнерів в ОБСЄ у середу провели демарш і залишили залу засідання через початок головування білорусі у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ – одному з двох постійно діючих директивних органів Організації.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

Чотиримісячне головування у ФБС ОБСЄ наприкінці квітня за ротацією перейшло до білорусі. Однак перед цим Україна та багато інших країн-учасниць ОБСЄ сигналізували, що у нинішніх умовах, коли білорусь є співагресором у війні росії проти України, головування Мінська у директивному органі ОБСЄ видається неможливим.

Українська делегація сьогодні офіційно заявила, що не вважає за можливе прийняти той факт, що дискусії у Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ проходитимуть під головуванням білорусі і порядок денний цього органу визначатиметься "державою-учасницею, яка підтримує триваючу повномасштабну війну у регіоні ОБСЄ на боці агресора".

"республіка білорусь надала російській федерації територію для наземного вторгнення в Україну. Щонайменше три області України – Київська, Житомирська та Чернігівська – були атаковані з території білорусі. білорусь надала росії аеродроми для авіаударів і пускові майданчики для ракетних ударів, у тому числі проти мирного населення. Такі дії однозначно підпадають під визначення актів агресії, затверджене резолюцією 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН "Визначення агресії", - заявили в українській місії при ОБСЄ.

З огляду на це наголошується, що Україна вважає "неприйнятним і навіть шкідливим для букви та духу зобов’язань у військово-політичному вимірі те, що держава, яка активно причетна до грубого порушення принципів та зобов’язань ОБСЄ з боку російської федерації, буде головувати на Форумі безпекового співробітництва ОБСЄ".

"Ми шкодуємо, що білорусь не відмовилася від своєї черги очолити ФБС. Сам факт її головування є образою принципів, на яких базується наша організація", - заявили в українській місії.

Представник України заявив, що такий стан справ унеможливлює продовження делегацією України звичної участі у засідання ФБС під головування білорусі, та залишив залу. Демарш підтримали й представники країн-партнерів.

Головування у ФБС, який опікується військово-політичними питаннями (передусім контролем над озброєннями та зміцненням довіри та безпеки), проходить на ротаційній основі та триває 4 місяці.

Ще на цю тему