Євросоюз відреагував на спроби дестабілізувати ситуацію у Придністров’ї

19:20 29.04.2022

Високий представник ЄС закликав усі відповідальні сторони у Придністров’ї, що є регіоном Молдови із спеціальним статусом, утримуватися від будь-яких дій, що можуть дестабілізувати ситуацію та підірвати безпеку Республіки Молдова.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля, яка оприлюднена 29 квітня на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Інциденти, які, за повідомленнями, відбулися у Придністровському регіоні Республіки Молдова протягом кількох минулих днів, завдають шкоду безпеці та стабільності Республіки Молдова. Європейський Союз закликає всіх відповідальних акторів уникати дестабілізації ситуації. Ми рішуче підтримуємо стриману реакцію влади Республіки Молдова, яка допомагає зберігати спокій в країні», - йдеться у документі.

Як зазначив Жозеп Боррель, Європейський Союз є солідарним із Молдовою, та підтверджує свою непохитну підтримку суверенітету й територіальній цілісності Молдови у її міжнародно визнаних кордонах, та із спеціальним статусом Придністровського регіону.

Високий представник ЄС нагадав, що ЄС надає Молдові підтримку у реагуванні на наслідки військової агресії росії проти України, зокрема, широку допомогу для вирішення негайних викликів, що пов’язані із напливом біженців, а також нарощує програми середньострокової підтримки для зміцнення загальної стійкості Молдови.

Як повідомлялось, 26 квітня у Придністровському регіоні повідомили про вибухи на радіотелецентрі біля селища Маяк. Напередодні у будівлі міністерства державної безпеки самопроголошеного Придністров'я у Тирасполі сталася серія вибухів, жертв немає.

Російські спецслужби від імені СБУ поширили повідомлення про підготовку ракетного та артилерійського ударів по територіях Придністровського регіону Молдови. Підрозділи оперативної групи російських військ на території Придністров’я були переведені у повну бойову готовність.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що Київ рішуче засуджує спроби втягнути Придністровський регіон Молдови у повномасштабну війну росії проти України та закликає до негайної деескалації напруженості.

Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що вибухи у Тирасполі – це спланована провокація російських спецслужб.
 

Ще на цю тему